سفارش تبلیغ
صبا ویژن

قلم

انتخاباتی دیگر

این روزها کشور حال و هوایی دیگر دارد، عده ای در جنب و جوش عده ای در تب و تاب و عده ای در گرفتاری و منجلاب

آنان که در جنب و جوشند خوشحال از اینکه فرصتی پیش آمده تا عملکرد ناقص دولت روحانی را زیر سؤال برده و عقده ی انتخابات قبل را بر سر او و دولتش خالی کنند، حال دیگر پایان دولت اوست و هر آنچه لازم باشد میتوان به او نسبت داد و بی خیال از محاکمه و پاسخگویی به اتهامات و نسبت های نا روا

از حق نگذریم دولت روحانی تجربه سختی را پشت سر نهاد از سیل و زلزله گرفته تا کرونا، و ضربه نهایی به اقتصاد آن را کرونا زد تا دست به دست هم داده و با مخالفین داخلی و دشمنان خارجی برنامه قابل دفاعی برای دولت روحانی نماند هر چند این دوره را باید به وزیرانی چون وزیر نفت و ارتباطات تبریک گفت که با کمترین جر و بحث کاری به وظیفه خویش پرداختند و با حواشی کمتری برنامه های خویش را هدایت کردند، البته وزیر امور  خارجه نیز که زمانی سردار خط مقدم بود این اواخر یک بی ترجبگی به خرج داد یا دامی بود که برایش تنیده بودند وزیری موفق در عرصه کاری خود بود.

در کل می توان گفت دولت روحانی می توانست قوی تر از این هم عمل کند با توجه به تمام مشکلات سماوی و زمینی  اما متأسفانه این سخنان خود آقای روحانی بود که بیشتر حاشیه ساز شده و زمینه برای تخریب بیشتر هماهنگ می کرد و از طرفی تمام هم و غم خود را معطوف به برجام نموده بود که متاسفانه درست از آب در نیامد.

کشور ما در حال حاضر در تنگنایی عجیب گیر کرده است که به نظر بنده نه می شود قراردها و مقاوله نامه های بین المللی را بپذیرد نه می شود نپذیرد چرا که نه چنان اقتصاد و قدرت قویی دارد که هیچ قرار دادی را امضا نکند و با قدرت اقتصادی و داشتن شرکای اقتصادی قوی بتواند دیگران را وادار به پذیرش خواسته هایش بکند و نه قدرت سیاسی و نظامی قویی دارد که در صورت فرار طرفهای قرار داد از قرار داد آنان را تهدید کند و یا به زور به پای میز مذاکره بکشاند. از طرفی هم عدم امضای قرار داده و مقاوله نامه ها نمی تواند شریکی تجاری و سیاسی برای خود دست وپا کند، لذا کج دار و مریض امضا کردن و قدرت خود را بالا کشیدن تنها راه چاره می تواند باشد.

لذا گروه جنب و جوشی بیشتر به دنبال آن هستند که از آب گل آلود ماهی خویش را صید کنند و حامیان  دولت نیز در صدد توجیه ناکارآمدیها

مطلب دوم اما آنانکه در تب و تابند آنانی هستند که دوست ندارند مثل انتخابات قبلی بازنده باشند لذا تمام نهادها و ارگانهای آنان به کمک هم آمده تا کسی از صندوقهای رأی بیرون بیاید که به نظر آنان حقش در دوره های قبل ضایع شده بود و اوست که نجات بخش کشور است و اوست که یاور محرومان، آنان در عین یقین به بیرون آمدن شخص مورد نظرشان از صندوقهای رأی از  این هم ترس دارند که مردم هر چند اندک اما به یکباره نظراتشان بردگردد و شخص دیگری را در برگه های رأی خود قید کنند.

در این بین اما افرادی که زمانی به ناچاری به روحانی رأی داده اند اینبار قصد ندارند به کسی که حداقل هشتاد تا نود درصد موافق افکارشان نباشد رأی دهند تا مثل رأی به روحانی آش نخورده و دهن سوخته گردند، و به تعبیری قصد ندارند در بازی ساخته شده بازی کنند و با د ست خود زمین بازی را به بازی سازان بسپارند. لذا معتقدان به نظام و جمهوری اسلامی این گروه تنها قصد شرکت در انتخابات را دارند نه تبلیغ برای کاندیدایی و نه حمایت از شخصی و انان که اعتقادی هم به این دو ندارند چه بسا خود را کنار کشیده و هر دو جناح و مکتب را به حال خود واگذارند.

اما آنانکه در منجلابند و در میان سنگها و مصالح ساختمانی و دست فروشی در کوچه ها و عده ای سرک کشیدن به سطلهای زباله به دنبال لقمه ای نان هستند تنها آنچه برایشان مهم است که کسی بیاید و آنان را از این وضعیت یا نجات دهد یا زحمتشان را کمتر کند و در عین حال تفاوت در آمد آنان را با کسانی که نجومی حقوق می گیرند درک کند و دانشجویانی که امیدی به آینده ندارند خود را با آنان که بورسیه های الکی می گیرند و هیتئت عملی می شوند امید به آمدن کسی که آنان و افکارشان را درک کند. لذا بین رأی دادن و رأی ندادن خود سرگردانند تا در لحظه آخر چه پیش آید و هر آنچه پیش آید خوش آید.

اما چه بسا افرادی مثل نگارنده هم با توجه به عدم علاقه خود به نامزدهای انتخاباتی به کسی رأی دهد که تنها امیدش در آن فرد اجماع با سایر ارگانها و نهادهای انتصابی و انتخابی باشد به امید آنکه با یکدست شدن حاکمیت مشکلات مردم نیز کمتر شده و قدمی به سمت آینده ای بهتر برداشته شود هر چند سخت بشود آنرا هم باور کرد.

هر چند ممکن است با یکدست شدن حاکمیت دایره جمهوریت محدودتر شده و جمهوری اسلامی به سمت حکومت اسلامی هدایت شود که اوائل انقلاب آنرا نفی کرده بود اما عده ای که آن زمان فرصت و قدرت تبدیل آنرا نداشتند آنرا تبدیل نمایند. در عین حال با توجه به عدم وجود احزاب قانونی و منطقی در جامعه ما و عدم پاسخ  گویی نامزدهای انتخاباتی بعد از گرفتن رأی مردم هر احتمالی را می شود پیش بینی کرد.

اینجاست که باید گفت امیدوارم وضع از این که هست بدتر نشود.

 


آغاز سال 1400

با سلام و درود بر همه همراهان عزیز و بزرگوار

سال 1400 را در حالی آغاز می کنیم که اتفاقات سالهای 1396تا 1400 به جد سالهای عجیب غریبی برای مردم ایران بودند که هیچ ایرانی در احوال پرسیهای معمول وفرهنگ خود نمی گفتند صد سال به این سالها بلکه آنان در احوال پرسی های خود می گفتند صد سال بهتر از این سالها

از سیل و زلزله و کرونا و تحریمهای قلدرمآبانه آمریکایی مردم ایران را به مردمی مقاوم و صبور بدل کرده است، از طرفی مسئولان نیز از بس صبوری را در مردم دیده اند گمان دارند که وظیفه مردم است که در برابر موارد فوق در برابر ندانم کاری های مسئولان نیز سکوت و صبر صبوریت را به خرج دهند.

آنگاه که امیدها از داخل به خارج منعکس می گردد و تنها امید مردم به رأی آوردن مسئولان کشورهای دیگر گره می خورد حکایت از بی اعتتمادی مردم و به تعبیری دیگر حکایت از، از بین رفتن سرمایه اجتماعی در کشور را دارد که برای برگشت آن به واقع باید حاکمیت تلاشی مضاعف داشته باشد تا بتواند با برنامه های جامع کوتاه مدت و بلند مدت بتواند آن اعتماد از دست رفته را بازیابی نماید.

امروز که روز طبیعت بود و تمام برنامه های مسئولان بهداشتی برای دور نگه داشتن مردم از پیک جدید کرونا بود، اما متأسفانه بعضی مراکز اطراف شهرها مملو از جمعیت بود، که البته این همه یکی از نشانه های از دست رفتن سرمایه اجتماعی و اعتماد مردم به حاکمیت محسوب می شود.

 


در رثای استادی بی نظیر

 

 



در رثای  استادی متواضعحجتالاسلامدکترفیرحی 

 

زمانهعجیبیاستبرایخودمبرنامهریزیکردهبودمایام محرم و بعد از آن دراینوبلاگ مطالبی به صورت روزانه ارائه دهم اما مشکلاتی از جمله مریضی و سرماخوردگی که حالا نیز دامنگیرم هست اجازه نداد تا اینکه ناچارم اکنون راجع به استادعزیزم استاد دکتر فیرحی بنویسم فیرحی مثل هراندیشمندی دیگر مخالفینی دارد وموافقینی، اما موافقین فیرحی تنها بخاطرآشنایی بااندیشه هایش نیست بلکه سلوک عملی او نیز چنان شاگردان واستادانش را مجذوب خود کرده بود که استادنقیب زاده دررثای او آورده استکه نمونه یک روحانی به تمام معنابود، وبرای شاگردانی چون بنده نیز چنان درکلاس ودرفضای مجازی به حرفها ونوشته هایم دقت و توجه داشت که واقعا گاهی فکر می کردم بهترین سؤالات رامن از ایشان میپرسم.

استادداودفیرحی در کتاب قدرت دانش ومشروعیت دغدغه دانش سفارشی را دارد و با فوکو به دنبال دفع این نوع نگرش است آن بزرگوار در اندیشه سیاسی در اسلام نیز به دنبال بیان واقعی اندیشه های موجود بین شیعه وسنی از خلافت تا امامت و ازسلطنت تا پادشاهی و دولتشاهی دقت داشته است همچنین در کتاب قانون دغدغه قانون را مطرح می کند و در تجدد به دنبال راه حلی برای جمع بین تجدد وسنت است دکترفیرحی دغدغه داشته ها را نداشت و فارغ از آینده نبود او می کوشید تا باحفظ سنت تجدد رابه آغوش بکشد و باداشتن تجددپل سنت راخراب نکند.

این را درنوشته هایش کم و بیش هرخواننده ای میتواندبه اندازه درک خود درک کند. اما سیر اخلاقی آن بزرگوار امانگاهی به تعبیر علامه طباطبایی اخلاقی الهی داشت خوب راچون خوب بود قبول داشت نه برای رسیدن به خواسته های خود تامنفعت گرایی باشد. لبخندهایش درمباحث احترام به شاگرد در کلاس و خارج ازکلاس سراپا گوش بودن درهنگام سوال همه وهمه گوشهایی ازاخلاق الهی آن فقید بود امادشمنانی نیز داشت که خداوند آنان را هدایت کند چنان که درزمانی که در فضای مجازی درخواست پلاسماشده بودبرای آن عزیز عده ای نیز ان خوی نفهمی خودیش را به نمایش گذاشته بودند.


محرمی به رنگ کرونا

به نام معشوق عاشقان شهید

سال 1442هجری قمری آغاز شد و محرم نیز به ویروس منحوس کرونا همنوا شد ویروسی که هیچکس نمی تواند بگوید چیست و پادزهرش چیست اما او نیز مراحل تکامل خویش را طی می کند و ما به امید روزی که دیگر خود به زندگی خود پایان دهد و یا دانشمندانی پیدا شوند تا این بختک را از کره خاکی معدوم نمایند.ا

دسته ها و عزاداریها بنا به سلیقه مسئولان مساجد و هیئت ها برگزارشد چه اندازه برای خدا بود و چه اندازه به دنبال خواسته های درونی خویش خدا می داند و دلهای همان افراد.

عده ای اما مجالس بدون مخاطب بیت رهبری را ندیدند و یا دیدند و باز هم کسر شأن خود می دانستند که مجلسی برگزار نکلعنند، عده ای اما با رعایت دستورالعمل های بهداشتی(پروتکل) در فضای باز و با رعایت فاصله برگزار کردند اما این روزها به هر حالفمشاهده می کنیم که موج کرونا چگونه کشور را در بر گرفته است

نمی شود گفت تمامش بخاطر عزادریها بوده اما می شود گفت تأثیر زیادی داشته چرا که عده ای هنوز هم مسئله کرونا را به سیاست سیاستمردان گره می زنند و فشار اقتصادی را عامل این همه تأکید مسئولان می دانند!! چه می شود گفت وقتی که اعتماد مردم از مسئولان به هر دلیلی سلب شده است امیدی بیش از این نیست هر چند مردم سلامت خویش را نباید بازیچه سیاست کنند و به بهانه های مختلف دستورالعمل ها را نادیده بگیرند چرا که خطر واقعا در کمین است.

عده ای اما دچار مقصر تراشیدن شده اند و  در همه مراسمات و مجالس شرکت کرده تا اسمی از مراسمات مذهبی می آید به گوشه ای خزیده و خود را مدافع حقوق انسانیت معرفی کرده و مراسمات مذهبی را عامل اصلی گسترش بیماری دانسته.

به هر حال خداوند خودش به این مردم و جامعه جهانی کمک کند و شر این ویروس کشنده را از سر بشریت کوتاه گرداند تا هم بهانه ای دست سیاستمداران نباشد و هم دست بی حوصله گان مذهبی و لاابالیان مذهب گریز و انسانیت!! محور بریده شود.


یاد داشتی دیگر

به نام آنکه فکرم آموخت

سلام دوستان و همراان گرامی مدتی است افتخار نداشتم در خدمت شما دوستان و عزیزان باشم چرا که مطلبی برا ی نوشتن نداشتم

هر چند هر روز را می شود مطالب متعدد نوشت و واقعیات و حقیقت های متفاوتی را در معرض دید و خوانش شما عزیزان قرار داد، اما کو دل و دمق درست و حسابی که بتوان نوشت و بتوان خواننده را با خود همراه دید؟!

این روزها اما بحثهای داغ سیاست، اقتصاد و فرهنگ نمی تواند آرامشی برای نوشتن به نویسنده  ای چون بنده تقدیم بدارد، لذا از موضوعاتی چون قرار داد 25 ساله ایران و چین، بالا رفتن قیمت طلا و دلار، و در واقع پایین آمدن  ارزش پول ملی، تحریم های ظالمانه و به مجلس کشاندن آقای ظریف و کلید زدن استیضاح و سؤال از رئیس جمهور و در رأس این امور وجود ویروس منحوس کرونا که سیاست مداران و تصمیم گیرندگان مراکز فرهنگی ما را به سمتی کشانده و مردم و کوچه و بازار نیز به سمتی دیگر در حرکت هستند و بی اعتمادی خود را به رخ مردم و مسئولان نظام می کشاند اما کو گوش شنوا از مسئولان و کو توجه مردم به خود و رعایت همنوعان خود در مسائل اقتصادی و مسکن و خوراک و پوشاک؟!

در حالی که دشمنان این مرز و بوم صدایشان گوش فلک را کر کرده است که قصد دارند با جنگ اقتصادی ایران را فلج کنند، اما نه مسئولان پیام را درک کرده اند و نه مردم دیگر رمقی برایشان مانده تا بتوانند در این باب فکری کنند و کمک کار مسئولان خود باشند، چرا که تعبیر ارسطو سیاست را باید کسانی دنبال کنند که حداقل نانی برای خوردن داشته باشند و کسانی که با این اوضاع و وضعیت زمانه سر در میان سطل های آشغال دارند تا بتوانند لقمه ای نان برای شب خود و عیال و فرزندانشان بدست آورند دیگر فرصتی برای فکر کردن و به آیندزه اندیشدن ندارند.

در هر حال بازگردیم به بحث فروش خاک ایران به چین با توجه به اطلاعاتی که نگارنده به دست آورده است نه آنان که قرار داد را فروش خاک ایران می دانند از سر انصاف سخن به میان آورده اند و نه آنان که بهترین قرار داد می دانند بر خط انصاف هستند، آنچه که به نظر می آید این است که این قرار داد در این شرایط می تواند علاوه بر ایجاد امید در جامعه، از منزوی شدن ایران جلوگیری کرده و فوایدی را نیز نصیب کشور نماید هر چند اگر در شرایط بهتری بودیم چنین قرار دادی به شرط کسب منافع بیشتر می توانست خواسته های کشور را برآورده نماید اما این نیز همانند برجام در زمانه ای است که می باید بتوانیم برای حفظ کشور و توسعه و پیشرفت آن تلاش نماییم و البته از هول حلیم توی دیگ هم نیافتیم و از هول دور زدن تحریم و مخالفت با آمریکا و اروپا خود را در چنگال چین محصور نگردانیم.

نکته بعدی استیضاح وزیر امور خارجه است توسط مجلسیان که از جوابهای ظریف عده ای قانع و عده ای قاطع شده برای طرح سؤال از رئیس  جمهور و این هر دو حق مسلم مجلسیان است.

اما جوابهای نه چندان خوب و دقیق ظریف به سؤال کنندگان نشان از احساسی بودن استتضاح و قانع شدن به جوابهای احساسی ظریف.

چرا که رئیس دستگاه دیپلماسی باید برای سؤآل کنندگانی که نه از روی احساس بلکه از روی دلیل و منطق سؤال م ی کنند باید جوابهای متقن علمی ارائه نماید. چوابی چون همراهی با سردارسلیمانی و حمایت مقام معظم رهبری تنها برای کسانی قانع کننده است که بر مبنای احساس بخواهند سؤال کنند و جواب بخواهند.

مسئله دیگر هم مسئله بی ارزش شدن پول ملی استکه باید دست اندرکاران و افرادی که مسئولیت دارند باید پاسخ گوی آن باشند چرا که از شرائط انقلابیون بهتر کردن زندگی مردم بود و برای آن مبارزه کردند و هشت سال دفاع مقدس را رقم زدند، حالا ایا سزاست که تمام آرزوهای آنان را با ندانم کاری مسئولان بر باد داد؟!

 


کرونا و چالشهای پیشرو1

بسم الله الرحمن الرحیم

 

کرونا و چالشهای خاص

 

 جهان هستی همچنان به چرخ خود ادامه می دهد و پیش می رود و برگی از تاریخ را به تواریخ گذشته خود می افزاید

زمانی که علم پیشرفت امروز خود را نداشت انسان درگیر بیماریهایی می شد و آن مریضی قربانیان خود را می گرفت و بعدها با پیشرفت علم آن مریضی به کما می رفت زمانی سیاه زخم، سل، ماریا، وبا، جذام و... بشریت در مقابل هر یک از آنها خود را واکسینه می کرد و پیش می رفت، شاید علم و عالمان جهان بشریت به خود مغرور شده بودند، اما آنفلوانزا، سارس و کرونا یا همان کوید 19 بشریت را به خود آورد که چنانکه فکر می کردید قوی نشده اید پس هنوز همان موجود ناچیز جهان هستی هستید نه محور جهان هستی.

این روزها اما کرونا ویروسی که کوید19 نام گرفته است و سرعتی بیش از قابل تصور برای کشتارانسانِ محور جهان هستی! این مریضی می رود تا همه چیز بشر را تحت تأثیر خود قرار دهد، این مریضی که از ووهان چین در اوایل بهمن ماه با مریضییک خانم میگو فروش در بازار فروش حیوانات ووهان البته از مار و خفاش بنا بر اخبارآغاز شده و طییکی دو ماه به 200 کشور دنیا منتقل شده است تمام افکار و برنامه های بشریت را به خود مشغول نموده است. در این فرصت به مواردی که تحت تأثیر آن قرار گرفته و شاید بتوان گفت آغازی از تاریخی جدید را رقم خواهد زد اشاره خواهیم کرد.

 

کرونا و اخلاق:

 

شاخه ای از حکمت عملی را اخلاق نامیده اند لذا انسان به عنوان اشرف مخلوقات را باید با رعایت این صفت شناخت و اخلاق است که می تواند به روابط اجتماعی انسانها به صورت صحیح نقش ایفا کند. اما این صفت انسانی این روزها تحت تأثیر قرار گرفته است چرا که انسان به طور ذاتی و از باب اینکه طبیعتی همانند دیگر جانداران دارد، به دنبال زنده بودن است و اولویت اول او زنده ماندن است و از همین صفت ذاتی اوست که امنیت برای او حاصل می شود.

از نگاه اخلاقی باید گفت کرونا مواردی اخلاقی را به انسان آموخته است که جای تأمل دارد، چرا که کرونا با همه افراد و کشورها به عدالت برخورد می کند و بین فقیر و غنی فرقی نمی بیند، کشوری را از دیگر کشورها جدا نمی کند، مسئول را با مردم عادییکی می داند هر کسی که در جلوی راهش باشد نوازش می کند، رئیس جمهور باشد یا رئیش مجلس، ملکه باشد یا رهبر و خلاصه کارگر باشد یا کشاورز و ... اما اینکه اخلاق ما انسانها را چگونه تحت تأثیر قرار داده بحثی دیگر است که باعث شده یکبار دیگر همدلی و همکاری و ایثار معنا پیدا کند و جایگاهش در بین انسانها به رخ کشیده و انسانیت را به اکثر آنان یاد آوری کند، اما عده ای نیز اخلاق را به حاشیه رانده و گاهی از حیوان نیز پست تر شدند چرا که در بازی مرگ و زندگی انسانها به مرگ انسانها رضایت دادند.

 

کرونا و اقتصاد:

 

مباحث اقتصادی این روزها که منشعب از بحث کرونا و ویروس کوید19 است در دو بعد اقتصاد جهانی و اقتصاد ملی مطرح است در بحث اقتصاد جهانی می توان به فشل شدن اقتصاد اشاره کرد چرا که دادوستادها ومعاملات جهانی را تحت تأثیر خود قرار داده به نحوی که صادرات کشورها با بستن مرزها در بعضی موارد به صفر رسیده است و این یعنی خوابیدن تولید و بیکار شدن خیل عظیم کارگرهای کارخانجات در دنیا و استفاده دولتها از منابع ذخیره ای خود و سیل عظیم بودجه ها به سمت کنترل و مانع ایجاد کردن برای پیشرفت این ویروس، که در حال حاضر می تواند مرحمی بر وضعیت اقتصادی کشورها باشد اما در بلند مدت می تواند اقتصاد هر کشوری را به ورطه سقوط هدایت نماید.

دربعد داخلی اما کشورهای درگیر کرونا که البته اکثریت آنان یعنی حدود200 کشور اقتصاد داخلی خود را در معرض تهدید و نابودی می دانند و برای پشت سر نهادن از این بحران خود تلاش می کنند که علاوه بر خیل عظیم بیکارانی که در کشورها وجود دارد مسئله بیکار شدن کارگران و به تعطیلی کشیدن کارخانجات به دلائلی از جمله مسئله بیماری و از طرف دیگر به علت نبود مشتری، تعطیل شدن مراکز تولید و توزیع مواد غذایی و... اقتصادها را در حاله ای سیاهی کشانده و هزینه تمام این موارد به گردن دولتی می افتد که در صادرات و واردات و جذب توریست و تمام موارد دیگر دچار مشکل شده و تنها می تواند با قرض از صندوق بین المللی پول یا استفاده از ذخایر ارضی خود این وضع را سرو سامان بدهد و البته عوارض پسا کرونا را نیز باید با این حجم نقدینگی بدون تولید که در بازار رها کرده باید در نظر گرفت و مدیریت حین کرونا و بعد از کرونا را به خوبی در اداره کشور در نظر داشته باشد. این ویروس هزینه ای 4.1 تریلیونی را به اقتصاد جهان وارد ساخته است این درحالی است که بانک توسعه آسیا آنرا گذارش داده و همچنین پیش بینی 5.5 رشد اقتصادی آسیا را به 2.2 درصد کاهش اشاره دارد.

 

کرونا و مسائل روحی روانی:

 

کوید19 انسانها را به چالش کشیده و آنان را در امور مختلف مورد تهاجم قرار داده است، از جمله اینکه برای در امان ماندن از آن اکثر دولتها به قرنطینه کردن مردمان کشور خود روی آورده و مردم را به ماندن درخانه تشویق نموده که البته راهی بهتر از آن نیز نمی شود در نظر داشت در این موقعیتی که درمانی برای آن پیدا نکرده اند.

قرنطینه کردن و در خانه ماندن عامل بروز مسائل روحی و روانی در خانواده ها شده و چنان آنان را درگیر خود کرده که عده ای حاضر به بیرون ماندن از خانه ماندن با وجود عواقب آن هستند اما حاضر به مشکلات داخل خانه نیستند.

فرزندانی که در خانه های آپارتمانی کوچک زندگی می کنند و راهی برای بازی ندارند از یک سو و شلوغی هایی که باعث اذیت و آزار پدران و مادران و بدتر از همه به هم ریختن اعصاب همسایه هایی که هر دوی آنها که نه راه پیش دارند و نه راه پس، خلاصه آنکه این موارد مزید بر بیکاری و بی پولی خانواده ها شده مخصوصا کارگران و دست فروشانی که از قضا ساکنین همین خانه ها هستند و جایی برای تفریح و تفرج نیز ندارند، مشکلاتی چون جنگ و دعوای خانوادگی، افسردگی و موارد دیگری که خود را به رخ می کشد.

اختلافات خانوادگی که این روزها نیز با توجه به حضور خانواده ها در کنار هم و بگومگوهای زن و شوهری و والدین و فرزندان آسیب دیگری است که می رود تا به کمک این کروناویروس نشاط و زندگی بشری را تهدید نماید.

 

کرونا و سیاست:

 

کرونا ویروس اما رفته رفته مسائل سیاسی نیز تحت تأثیر خود قرار داده از یک طرف در بعضی از کشورها روزنامه ها مجلاتی که جولانگاه افکار و نظرات سیاسیون بود و از طرف دیگر رشد سیاست عمومی را به رخ می کشید و جایی برای نقد و انتقاد به مسئولان سیاسی و حزبی کشورها بوده است به کما رفته و به تعطیلی کشانده شده است.

از سوی دیگر سیاستمداران ناچارند چه موافق چه مخالف با تمام توان مطیع و مقلد پزشکانی شوند که کنترل و مبارزه با این ویروس را به عهده گرفته اند، دیگر حاکمیتی نیست که با آن به مخالفت برخواست اینجا تخصص حرف اول را می زند و خلاف آن عمل کردن در واقع ضرری جبران ناپذیر به خود و جامعه وارد خواهد آورد، لذا تمام سیاستمداران و دولتمردان به خاطر خودشان هم که باشد ناچارند با رعایت فاصله ها در مراکز تصمیم گیریبه توصیه پزشکان و با نقد و انتقاد تنها در زمینه کنترل کوید19 پاسخگو باشند.

کرونا و بحث سیاست محدود به امورفوق نیست و بحث نسبت دادن ساخت آن به کشورهای دیگر از جمله آمریکا به چین و بالعکس اکثر کشورها به آمریکا با توجه به مبتلا شدن رقیب شماره یک آمریکا در اقتصاد یعنی کشور چین و دشمن سیاسی او مثل ایران و همچنین دیگر کشورهایی که به نحوی با سیاست های جهانی آمریکا مناسبت خاصی ندارند چون کشور ایتالیا، که البته این قسمت در پرده ای از ابهام می ماند تا تاریخ و دانشمندان بی طرف آن را مشخص نمایند که آیا واقعا تشعشعات ویروسی آزمایشگاه های کشورهای قدرتمنداست یا یک ویروس طبیعی. ادامه مطلب در قسمت پایین آمده


کرونا و چالشهای آن2

 

 

 

کرونا و آموزش:

 

آموزش کشور نیز در این میان در امان نمانده و تعطیلی مدارس و دانشگاهها از جمله اموری استکه علاوه بر هزینه های معمولی در طی سالهای گذشته هزینه هایی اضافی نیز بر دولتیان بار کرده در عین حال که آن آموزشهای لازم را نیز به مخاطبین خود ارائه نخواهد داد، در عین حال که دسترسی بسیاری از دانش آموزان بخاطر مرز نشینی و موارد دیگر و عدم دریافت کامل کانالهای تلویزیونی آموزش، خود مزید بر علت می باشد. لذا دانشی که در این ایام و در خانه به دانش آموز و دانشجو ارائه می شود جز مشتی اطلاعات سطحی در حالی که غرق در مشکلات و مسائل روحی و روانی که قبل به آن اشاره شد نمی تواند باشد.

 

کرونا و تلویزیون:

 

مسئله تلویزیون در این ایام بسیار قابل توجه بوده چرا که اطلاعات کافی و وافی و با دقت در اختیار مخاطبان خود در امور مختلفی چون آموزش سلامت روحی و جسمی اخبار صحیح و نقد و تحلیل هایی که بی طرفانه و خارج از رفتن بر اعصاب مخاطبین باشد، همچنین دادن مشاورهای لازم به خانواده ها، بخصوص زوجین برای همکاری و همیاری در این ایامی که بیشتر باهم و در کنار هم قرار دارند، گزارش های مستند تلویزیونی که بتواند توان خود را در سرگرم کردن خانه نشینان را به رخ بکشد، برنامه های آموزشی، فیلم ها و سریالهای مفرح، شاد و سرگرم کننده می تواند دردی از آلام جماعت قرنطینه شده را کاسته و آنان را در این مبارزه یاری نماید و روحیه های درهم ریخته و خمود آنان را شاداب گردانده و به کمک آنان بیاید.هر چند در این رسانه نیز منتقدین خود را در هر حال داشته و دارد اما در این روزها بخاطر مردمی که جز سرگرمی به چیز دیگری فکر نمی کنند جا دارد که سازندگان برنامه ها و تهیه کنندگان آن به این امور چندین برابر از قبل بیشتر اهمیت بدهند.

 

 

کرونا و روابط بین الملل:

 

بستن مرزها و خطوط ارتباطی هوایی و ریلی و زمینی میان کشورها که به اقتصاد هر کشوری به اندازه وابستگی آنان ضربه خواهد زد، با این حال تمام کشورها درگیر این قضیه بوده که البته مسائل انسانیت نیز در این بین از یاد رفته به نحوی که کشورها به دزدی وراه زنی نسبت به ادوات و وسائل بهداشتی و درمانی که توسط دیگر کشورها به کشور سومی ارسال می شود دست به دزدی زده و آنرا سرقت نموده که از مواردی است که در مرام بشریت و انسانیت به دزدی و راه زنی آنهم از نوع بسیار غیر انسانیش خوانده می شود چنانکه در داخل بعضی کشورها نیز انسانیت انسان را با احتکار وسائل مورد نیاز پزشکان و بیماران و پرستاران زیر سوال برده و کالانعام بل هم اضل(بلکه از چارپایان هم پست ترند) قرآن را جامه عمل پوشانده اند.

این روزها اما کشورها بر اساس منافع و مشترکات دست به مبارزه با کرونا نزده اند به نحوی که کشورهای جزو اروپا هر کدام تنها به فکر کشور خود بوده و در واقع کوید19 بر روی اتحاد کشورها نیز تأثیر خاص خود را اعمال نموده است. که این نشانه همان بحث اخلاقی است که به تعبیر دیگر خود را گسترش داده اما نه به اندازه بشریت و انسانیت بلکه تنها به اندازه ملت خویش.      

 

 

کرونا و دین :

 

کرونا ویروس اجتماعات را به تعطیلی کشانده است و از جمله این اجتماعات، اجتماعات مذهبی است که البته عده ای به کنایه به دین و اعتقادات دینی حمله ور شده و هر کس به زعم خویش به عدم قدرت دین در مقابل علم و از این امور پرداختند، و عده ای از بی عرضگی دین و اعقتادات در مقابل این ویروس حرفها راندند، غافل از اینکه دین برای چه آمده است و آیا دین در مقابل این ویروس زانو زده است یا نه؟ و آیا اصلا دین برای نابودی و ازبین بردن اینگونه امور آمده است یا خیر؟

در هر حال این افراد در اشتباهی تاریخی به سر می برند چرا که همچنان علم و دین را علم و دین قرون وسطایی می بینند، و بر اعتقاد باطل خود هستند که دین با علم مخالفت دارد و با قیافه حق به جانب و به دین حمله کرده و علم را ستایش می نمایند!!

غافل از اینکه اولا علم هم در مقابل این ویروس و دیگر وویروسهایی مثل سارس، آنفلوانزا... زانو زده است نه ا ینکه دین در مقابل علم زانو زده باشد. با این اوضاع اما نباید فراموش کرد که این وضعیت بشر از ناتوانی علم است و این ناتوانی علم از تنبلی خود بشریت است چرا که در دین اسلام بیش از هر چیزی در آیات قرآنی و روایات به طلب علم و علم آموزی مسلمانان اشاره داشته و حتی آنرا واجب نموده است در عین حال اینکه این ویروس نیز خود ساخته خداوندییکتاست که علتی و معلولی برای آن در نظر گرفته و انسان اگر تلاش نماید خود می تواند به کنترل آن بر مبنای دینی برسد.

تعطیلی مراکز مذهبی نیز در واقع برمبنای دین است چرا که دین برای بشر دو پیامبر می شناسد یکی پیامبر ظاهری که پیامبرانی است که قرآن را آورده اند و یکی عقل است که انسان باید به آن عقل عمل نماید و عقل به جماعت دیندار می گوید تا زمانی که شما درمانی برای بیماری پیدا نکردید تنها دعا کردن کافی نیست و باید علاوه بر دوری تلاش برای واکسنی که بتواند مرگ انسانها را نجات بدهد باید تلاش نمایی و همچنین بر مبنای این پیامبر درون فرار کردن از دیور شکسته و بیماری مخالفت با قدر الهی نیست و خداوند عقل را برای همین مواقع با ما همراه کرده است.

نکته ای دیگری که بسیاری راجع به شفای بیماران اشاره دارند و اینکه چرا حرم ائمه تعطیل شد؟ بنده معتقدم ائمه(ع) ما شفای مریضا را نه بر مبنای هر گاه ما مریض شدیم و در خانه آنها بزنیم و آنان نیز از خدا می خواهند که شفا بدهد بلکه این شفاعت خواهی آن عزیزان نیز استثنائاتی دارد که ممکن است هر چند وقت یکبار اتفاق بیافتد والا خود ائمه(ع) زمان حیات خود نیز زندگی عادی را پیش می بردند و هیچگاه با قدرت خدا در صدد پیش برد امور زندگی خود نبودند و تاریخ اینرا ثابت می کند.حتی خود ائمه(ع) برای مریضی خود به طبیب مراجعه می کردند.

آنچه دین ازما میخواهد اول عمل بر مبنای فتوای اهل علم که در این موضوع اهل علم دانشمندان پزشکی محسوب می شوند و آنان به عنوان متخصصین این فن هر گونه اجتماع بشری بیش از چند نفر و بدون فاصله را جایز ندانسته و علمای دینی نیز بر همین مبنا فتوای به جایز نبودن اجتماعات خواهند داد. البته بر مبنای امام خمینی(ره) که در باب موضوع قانون کار با آیت الله گلپایگانی بحث می کردند و بحث دو سوم رأی مجلسیان مطرح کردند حتی معتقد بودند این کار متخصصین خود حکم شرعی محسوب می گردد (راجع به این موضوع به بحث قانون کار و نامه های امام و آیت الله گلپایگانی در صحیفه امام مراجعه شود).

نهایت اینکه عمل به دستورات پزشکان خود یک عمل شرعی محسوب می شود و خلاف آن عمل کردن در واقع به فتوای آیت الله سیستانی که گفته اند اگر کسی ناقل ویروس باشد و باعث مرگ کسی شود این عمل را دانسته انجام دهد در خون او شریک است یعنی باید دیه آنرا پرداخت نماید.

 

کرونا و پزشکی:

 

با شروع کرونا اولین افرادی که درگیر با این موجود ناشناخته شد پزشکان و پرستاران و در کل کادر بیمارستانی و درمانی بود، تلاشهای این قشر از جامعه در این موقعیت زمانی حکم نیروهای نظامی در زمان جنگ دارد که باید در خط مقدم جنگ قرار گیرند مخصوصا زمانی که این افراد جرأت رفتن به منازل خویش را از ترس کوید19 نداشته باشند و جرأت در آوردن لباسهای خود برای استراحت نباشند. در هر حال این طیف از افراد جامعه درگیر بوده و ناچار به دفاع از بشریت قرار میگیرند و باید امکانات آنان فراهم گردد تا بتوانند در مقابل دشمن مهاجم توان دفاع داشته باشند. اما این موضوع نیز در کشورهای مختلف متفاوت بود در کشوری مثل ایران این جنگ و خط مقدم حکم جهاد را داشته و کشته این راه به افتخار شهادت می رسد و البته عرق مذهبی و ایمان درونی آنان عاملی شد برای جانفشانی های بیشتر از سایر کشورها و از طرف دیگر رعایت حق الناس در بین مردم کشور ایران از باب اینکه ناقل ویروس به دیگران نباشند و احساس حق داشتن دیگران در محافظت از خود و خانواده خود و دیگران عاملی شد تا ایرانیان برخلاف چینیان و ایتالیایی ها و آمریکاییها تا حال حاضر کمتر در معرض بیماری قرار گرفته و پزشکان نیز با دیدن رعایت مردم از جان و دل مایه گذاشته برای نجات مردم تلاش نمودند.

اما در سطح جهانی کُرکُری خواندن کشورها برای ساخت دارو و بخشش های آنان به دیگر کشورها، چنان بعضی از همان کشورها بخصوص آمریکا را به خود مشغول کرد که فریاد استمداد و کمک خواهی آنان حتی به چین هم رسید و از طرف چینیان و روسیان به آنان کمک رسانده شد، از طرف دیگر اما بداخلاقی همیشگی آمریکائیان آنان را نتوانست آرام کند که دست به چپاول و غارت محموله های ماسک و ادوات پزشکی به سایر کشورها نزنند لذا در میان دریا و در میان کشورها آنان به راهزنی دست زدند تا کمک های جهانی به سایر کشورها را در اختیار خود قرار دهند و همچنین کشورهای اروپایی دیگر نیز از این چپاول بر مبنای اصل زیاده خواهی های خود فراموش نکرده و محموله ها را به غارت می بردند. تا پزشکان دیگر کشورها یا کشورهای مقصد محموله بی پناه جان بسپارند.

 

کرونا و فرهنگ:

 

فرهنگ که در لغت به معنای داب و رسوم زندگییک جامعه محسوب می شود این روزها و با شیوع کوید19 مورد چالش قرار گرفت اعتقادات و رسوم وسنتها زیر سؤال رفته و همه آنان را تغییر داد در ایران که عید نوروز و سال نو مصادف می شود با دید وبازدیدها و مسافرتها و طبیعت گردیها اما در این ایام با قرنطینه خانگی اکثریت آنان در واقع چالشی جدی برای آنان ایجاد کرد، و در اروپا و کشورهای مسیحی نشین نیز سال جدید و تعطیلات بهاره آنان را به تعطیلی کشاند و همچنین آداب و مراسمات دینی تجمعی را در همه کره خاکی به کما برده و اکثریت آنان را به تعطیلی کشاند، فرهنگ جوامع مختلف در مقابل این ویروس به تغییراتی را در خود ایجاد کرده و انسانها برای از دست ندادن آنان ناچار به تغییرات اجباری شدند عده ایحتی برای فرهنگ معانی جدیدی استخراج نمودند و معتقد شدند که وقتی جان نباشد فرهنگ معنایی ندارد چنانکه دست به دزدی های آنچنانی در داخل و خارج از کشورها زدند و همچنین احتکار و دزدی از مراکز و منابع غذایی و محصولات پزشکی را در پرونده زرنگی های خود ثبت کردند.

اما فرهنگی که این بیماری به بشریت می آموزد این استکه علاوه بر بهداشت فردی باید به بهداشت اجتماعی نیز بیش از گذشته دقت داشته باشید. این بیماری از ویروس است و ویروس از راههای هوایی و زمینی با رفت و آمدها و با وسائل مورد نیاز و غذاهای ما منتقل می شود پس باید به همه این امور دقت کنیم، باید یاد بگیریم که استفاده از ماسک و دست کش و ... تنها برای سلامتی من نیست بلکه باید آنان را پس از استفاده در سطل اشغال بریزم و رها کردن آنان را در کوچه و خیابان عین بی فرهنگی و خود خواهی من خواهد بود، باید بدانم آن رفته گر نیز همانند من هم جانش را دوست دارد و هم زن و بچه ای دارد که دوست ندارد ناقل این بیماری به درون خانه اش باشد، یا راننده سرویسهای عمومی و... چنین هستند و زندگیشان را دوست دارند.

نکته پایانی اینکه به واقع یا خبرهای درست به دست ما نرسید یا واقعا ایرانیان ثابت کردند با اصالت وریشه هستند و نسبت به سایر کشورهای دیگر با توجه به تمام مشکلات و تحریم های ظالمانه اما همچون دیگر کشورهای متمدن دست به غارت و چپاول از مغازها نزدند و این فرهنگ اصیل ایرانی محسوب می شود که باید خدا را شاکر بود هر چند هستند اندکی که حاضرند دنیا را داشته باشند هر چند کسی نباشد که با آنان حرفی بزند و از تنهایی خلاصییابند اما پول و ثروت دنیا را داشته باشند چنانکه محتکران این گونه اند اما در کل پرونده فرهنگی قابل قبولی ایرانیان از خود در این برهه تاریخی به جای گذاشتند.

 

 

 


سال 98 در یک نگاه کلی

بسم الله الرحمن الرحیم

 

سال 1398 در یک نگاه کلی

تغییرات در طبیعت و نظم در این گردش یکی از آیات خارق العاده خداوند است که به تعبیر قرآن تا انسان در نشانه های خداوند تدبر و تعقل و تفکر کند.

این تغییرات در ایران در سالی که گذشت مسیری را طی کرد تا ایرانیان را به یاد این ضرب المثل قدیمی خود بیاندازد «سالی که نیکوست از بهارش پیداست» مشکلات سیل در بسیاری از استانهای کشور و تلفات بسیار زیاد مادی و معنوی از جمله مشکلات مالی بسیار بر مردم و دولت، و از سوی دیگر مردم با از دست دادن عزیزان خود و از دست دادن دارایی خود مشکلات روانی بسیاری را برای بازماندگان با خود به همراه داشت.

این بلای طبیعی بیشتر خسارات را در استانهای لرستان و خوزستان و فارس و مازندران به بار آورد که البته یکی از دلائل آن را بی احتیاطی در ساخت وسازهای مسیر رودخانه های فصلی که به خاطر خشکسالیهای پی درپی سالهای قبل به خشکی گراییده بودند و یا به ساخت و ساز در آنها پرداخته شده بود و یا به زمینهای کشاورزی تبدیل شده بود و مانع عبور آبهایی که به خاطر بارانهای فصلی شده بودند و همین باعث شد که خسارات بیشتری به خانه ها و کشاورزی وارد گردید.

روزهای سخت گذشت و مردم بخاطر سیل و گرفتاریها از گرونی و مشکلات خود کمتر حرفی به میان می آوردند. داشت مشکل سیل و مسائل جهادی که برای کمک به سیل زدگان به خاطره ها می پیوست و برای ایرانیان این واقعیت حقیقت پیدا می کرد که این مردم ایران هستند که مشکلات را با هم و در کنار هم پشت سر می نهادند و خواهند گذاشت.

 

روزها یکی پس از دیگری پیش می رفت در 24 آبان بنزین گران شد و مردم از اینکه با مراجعه به پمپ بنزین ها متوجه شده بودند و قبلا از این موضوع خبری نداشتند عصبانیت خود را به انحای مختلف نشان دادند از شکستن شیشه ها و آتش گرفتن پمپ بنزین ها و بانکها خواسته یا ناخواسته دردام صیادانی قرار گرفتند که به دنبال گرفتن ماهی خود از آب گل آلود بودند و در واقع خواسته به حق آنان را چنان خرابکارانه نشان دادند که معترضین از اعتراض خود دست کشیدند چرا که کار به کشت و کشتار کشیده بود مردم از دولت و حاکمیت نگران بودند چرا اعتراض که حق قانونی وشهروندی آنان بود را به خرابکاری و خسارت زدن به دیگران توجیه کرده بود، اینجا این نکته باید دقت داشت که دولتیان معتقد بودند که مردم باید اعتراضات خود را قانونی بیان کنند، این مطلب حقی است اما ما بعد از چهل سال به مردم یاد ندادیم که چگونه و کجا باید اعتراض قانونی خود را مطرح کنند، نه احزاب قویی وجود دارد و نهادهای مدنی قوی که بتواند اعتراضات را منطقی و قانونی پیگیری نمایند این در حالی که هر کدم از مسئولین که برای بیان واقعیت و گزارش دادن به مردم قدم به میان می گذارند خود در مقام اپزسیون قرار گرفته و معتقدند که باید فلان کار بشود و صورت بگیرد و چرا چنین نشد؟؟!!! خوب اگر قرار است صورت بگیرد پس شما چه کاره اید واگر قرار است دیگران صورت دهند پس حقوق اضافی نگیرید و کنار بروید، اگر قرار است صورت دهید خوب بسم الله همه چیز در اختیار شماست و مردم کاری از دستشان بر نمی آید. در هر صورت ضعف حاکمیت در این قسمت مشخص است و باید این فاصله و مشکل را یکبار برای همیشه اصلاح نمایند.

مرحله بعد 16 دی که توسط نیروهای اشغالگر آمریکایی با همدستانش در دولت عراق دو سردار بزرگ جبهه مقاومت به نام قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس که عاملان اصلی نابودی داعش در عراق وسوریه بودند برای، خود شیرینی، در مقابل صهیونیستها در یک کار تروریستی در نزدیکی فرودگاه بغداد به شهادت رساندند. و این کار آنان باعث شد تا مردم عراق و ایران متحد و یکدست در تشییع جنازه این ژنرال ایرانی و عراقی بطور بی سابقه ای در عراق و ایران شرکت نمایند و در فضاهای مجازی این سرداران جبهه مقاومت به سردار دلها ارتقا یابند و مردم ایران و عراق همچون از دست دادن عزیز خود در مراسمات شهادت آنان شرکت نموده و از ته دل گریه کنند.

در جواب به این حماقت آمریکائیان به رهبری ترامپ ایران نیز به خونخواهی سردار ان خود پایگاه نظامی آمریکایی عین الاسد را مورد حمله قرار داده بود هر چند به تعبیر سید حسن نصرالله رهبر حزب الله لبنان ارزش پوتینهای سرداران مقاومت بیشتر از کله ترامپ بود با این حال برای تسکین دل ایرانیان وعراقیان به این پادگان حمله کردند و رئیس جمهور آمریکا بعد از مدتها سرپوش نهادن به گزارش حمله نهایت به ضربه مغزی شدن تعدادی از سربازان خود خبر داد؛ در حالی که هواپیماها و بالگردهای زیادی بعد از حمله به آن پادگان به مراکز درمانی کشورهای همسایه عراق(امارات، ترکیه، اسرائیل و...) بوجود آمد.

در میان همین روزها بود که با تهدید ترامپ پدافند دفاعی ایران به حالت آماده باش قرار گرفت و پرواز 752 تهران به اوکراین مورد حمله موشکی ایران قرار گرفت و مسافران آن کشته شدند، این مسافران که از اتباع کشورهای اوکراینی، کانادایی و ایرانی بودند ضایعه ای اسفناک را رقم زد.

تحلیلها در این مورد آغاز شد یکی از مخفی کاری دولت خبر می داد یکی از خیانت پدافند ایران و یکی از حمله سایبری آمریکا به پدافند دفاعی ایران صحبت می کرد. هر چند حاکمیت نیز چند روزی از این فاجعه پرده برداری نکرد و شک وشبه ها زیاد شد و باز هم نگرانی مردم از عدم اعتماد دولت به آنان بالا گرفت نهایت با معذرت خواهی مسئولان این فاجعه عاملی شد برای آرامش دوباره مردم.

شیوع کرونا ویروس و یا همان کوید19 در چین اذهان ایرانیان و جهان را به سمت این بیماری فراگیر   هدایت کرد، و مردم درگیر انتخابات را با نگرانی و دلمشغولی خود همراه گرداند، این ویروس عادل و عدالت دوست بخاطر اینکه به هیچ قشری از جامعه رحم نمی کند و هیچ شغلی را در امان نمی دارد نگرانی جهانی ایجاد کرد و اخبار از فرا گیر شدن آن در جهان حکایت می کرد، اولین موارد آن در ایران بنا بر اخبار معتبر از سیم بهمن گزارش شد هر چند گزارش دقیق و نحوه انتقال آن به صورت دقیق مشخص نشد اما در فضای مجازی حکایت از ارتباط طلاب و دانشجویان چینی با قم و بعضی از سوی تجاری می دانستند که در سلفچگان و ووهان در رفت آمد بودند صحبت به میان می آوردند در هر حال با توجه به انتخابات مجلس شورای اسلامی و میان دوره ای مجلس خبرگان، (درچند استان) هر چند در انتخابات مجلس شورای اسلامی مجلس خبرگان به حاشیه رفته بود با این حال با توجه به مواردی چون مشکلات اقتصادی، و بی اعتمادی مردم به حاکمیت بخصوص در زمینه گرانی بنزین و هدف قرار گرفتن هواپیمای اکراینی و موارد دیگر حکایت از حضور کمتر مردم در این انتخابات را به همراه داشت. ( در این بین اما تحلیل ها و تفسیرها از احزاب و حضور آنان در انتخابات با آمدن ویروس کرونا به حاشیه رفت)

این مرحله نیز مردم مقاوم و پر تلاش ایران پشت سر نهادند هر چند قبل از آن در فضای مجازی از شیوع ویروس کرونا حکایت ها اخبار و جک ها ساخته بودند با این حال در حال حاضر و در این ایام فروردین 1399 نیز مردم همچنان گرفتار کرونا بوده و توصیه های زیادی در مورد در خانه ماندن برای سلامتی فرد و جامعه مطرح می شود هر چند عده ای از مردم واقعا هم به سلامتی خود و هم سلامتی دیگران اهمیت داده و توصیه های شورای دفاعی کرونا را جدی می گیرند اما باز هم مثل همیشه افرادی هستند که حتی با کشته شدن مردم به دنبال پر کردن جیب های خود با احتکار ماسک و لوازم ضد عفونی و... در این نبرد جهانی هستند و به واقع باید گفت اینها از انسانیت آیا چیزی نمی دانند؟ و یا عده ای حاضر نیستند چند هفته ای از تفریحات خود دست بکشند و به کمک دیگر آحاد جامعه در نابودی این مریضی کمک کنند در واقع این افراد گاهی وقتی فرصتی برای صحبت پیدا می کنند چنان از انسانیت حرف می زنند که گویی به راستی اگر اینگونه افراد مسئولیتی به دست بگیرند بهترین خدمت را می کنند. در نهایت از عزیزان کادر پزشکی و پرستاری که مدافعان ملت در صف مقدم ویروس کشنده کرونا هستند باید تشکر و قدر دانی کرد. 

در نهایت اینکه این ویروس باعث تعطیل شدن بازارها، و شیفتی شدن کارمندان دولتی و تعطیلی مراسمات اجتماعی و تجمعات بیشتر از چند نفر حتی تعطیلی نمازهای جماعت مساجد و نمازهای جمعه و رفتن به سرخاک در جمعه های آخر سال گردید.

به امید آنکه سال 99 سالی پر از عشق و عاطفه و سعادت و سربلندی باشد به برکت مبعث پیامبر خیر و برکت و به برکت امیر المؤمنین علی (ع). سالی پر از شادابی و نشاط و عاقبت بخیری و پیروزی در مقابل این ویروس کرونا برای خود و همه عزیزان و جامعه بشریت از خداوند علیم و عالم خواهان و خواستارم.


معرفی کتاب

به نام خدای فجر آفرینان آنان که در شب دیجور طلوعی را افراشتند که جهانیان را خیره کرد و درود بر آنانی که این طلوع را پاسداشتند و هشت سال جانانه ازآن دفاع کردند و درود بر آنانی که تلاش دارند تا این طلوع با دسیسه دشمنان دانا و دوستان نادان به شبی سیه تبدیل نگردد.

با تبریک ایام دهه فجر انقلاب اسلامی به همه عزیزان همراه

در این قسمت معرفی دو کتاب از صاحب وبلاگ غنیمت شمرده و آنان را به مخاطبین نوشتار و خوانندگان آینده کتابها تقدیم می دارم.

کتاب اول کتاب اخلاق سیاسی در حکمت متعالیه  با تأکید بر آرای  امام خمینی و آیت الله جوادی آملی،انتشارات صرفی پور و به نویسندگی مصیب ایرانی، در 500 نسخه و چاپ اول در سال 1398 در قم به رشته تحریردر آمده است .این کتاب که پایان نامه کارشناسی ارشد اینجانب در دانشگاه باقرالعلوم(ع) است به مسئله مهم و مبنایی اخلاق سیاسی پرداخته تا یک جامعه اسلامی با آشنایی با مبانی تفکر خود به ارزیابی سیاستمداران خود پرداخته تا بتواند یک سیاستمدار متأله و مسلمان را از یک سیاستمدار به ظاهر مسلمان تشخیص بدهد. این کتاب بر چهار مبنای هستی شناسی، انسانی شناسی، معرفت شناسی و نهایت غایت شناسی به بررسی افکار پرداخته و اصول سیاسی اخلاقی مد نظر را مورد بررسی قرارد داده و نهایت در فصل چهارم به آسیب شناسی اخلاق سیاسی پرداخته است.

کتاب دوم هم با عنوان دین پنهان نویسنده مصیب ایرانی، انتشارات صرفی پور، قم 1398، چاپ اول تیراژ 500 نسخه، که این عنوان نیز اخلاق اجتماعی است که به تعبیر شهیدمطهری افرادی هستندکه به ظاهر دین ندارند اما آداب اجتماعی و اخلاقی را به خوبی رعایت می نمایند که این افراد دارای دین پنهان محسوب می شوند. و بالعکس افرادی هستند که ظاهر دارای دین و تقوا هستند اما هیچیک از آداب و اخلاق اجتماعی را رعایت نمی کنند.

این کتابها بعد از طی مراحل قانونی به امید خدا در بوستان کتاب قم و فروشگاه زائر در قم در چهار راه بیمارستان (شهدای قم) در ویترین قرار خواهد گرفت.



حضرت زهرا و خطبه ای که دوای درد ماست

 

دوای جامعه افسرده در خطبه حضرت زهرا(س)

 

با تسلیت به مناسبت شهادت بزرگ بانوی جهان اسلام و سرور زنان اهل بهشت فاطمه زهرا(س) و محکوم کردن شخصیتی که در لباس روحانیت دست به آتش زدن کتاب طبی نموده است.

هفته گذشته در مطلبی به دلائل افسردگی جامعه اشاره کردیم هر چند عده ای را خوش نیامد، اما گاهی گفتن بعضی مطالب حتی باعث خواهد شد که نویسنده را هم خوش نیاید، اما نباید شک کرد که به اندازه توان باید گفت و بیان کرد و عمل کرد.

در این قسمت به راههای برون رفت از افسردگی اشاره خواهیم داشت، راههایی که نسخه اخلاق اجتماعی جامعه است و نه روانشناسی. این هفته بنا بر تقویم تاریخی و ثبت تاریخ و قرار گرفتن روز سوم جمادی الثانی که مصادف است با  شهادت دختر ختم الرسول و صدیقه طاهره و ام ابیها، لازم دانستیم بنا بر توان علمی خود به بعضی از مطالبی که در خطبه آن شخصیت، بزرگ و شخصیت ساز عظیم جامعه اسلامی وجود دارد، اشاره ای داشته باشیم، تا شاید بتوان از آن افسردگی و خمودگی که در جامعه ما وجود دارد و  در نوشتار قبل اشاره شد بدر آییم.

از جمله مسائلی که آن عالمه محدثه اشاره دارد، دلائلی است که برای بهبود امراض جامعه می تواند مفید باشد.

ما در قسمت قبل گفتیم جامعه ما به دلائلی از جمله بی اعتمادی، عدم کار و عدم سرمایه گذاری در استان و اضافه بر این امور عدم هماهنگی تربیتی خانواده ها و کانونهای آموزشی و مسئولان فرهنگی، جامعه تربیتی ما را به سمت افسردگی هدایت می کند، و توصیه حقیر آن بود که بیایید از خود شروع کنیم و خود به داد خودمان برسیم.

از جمله برای شاداب نگه داشتن جامعه خویش، به سان یک خانواده باهم زندگی کنیم و غم و غصه همشهریان را از خود بدانیم وشادیمان را با آنان تقسیم نماییم. شاید سخت باشد و عجیب اما باید بنا بر آنچه خود در توان داریم برای اصلاح خود و جامعه خویش تلاش نماییم.

لازم است در یک جمله معترضه عرض کنم که از آنجا که ملت هلند را شاداب ترین ملت می دانند، یکی از دلائل آن را مطالعه همیشگی این ملت ذکر شده است و ما باید اینرا به عنوان یک اصل برای خود آزمایش نماییم.

 

در خطبه های این انسان آسمانی که در دورانی که زن جایگاهی نداشته و انتظاری از چون دختر رسول الله(ص) وجود اما به سبک پدر خویش و با بیان و الفاظ انتخابی از پیامبر مکرم اسلام که تاریخ به آن اشاره دارد، با بیان شهادتین و شهادت به ولایت امیر المؤمنین(ع) و مخاطب قرار دادن مهاجر وانصار که شما را چه شده است مگر در «شفاحفرة » نبودید که خداوند به برکت پدرم شما را نجات داد شما را چه شده است که به دوران جاهلیت برگشتید و معتقدید کسی بهتر از علی برای خلافت وجود دارد؟! و...  به فلسفه بعضی از موارد اشاره شده است که ما نیز به اختصار چند نمونه را انتخاب کرده و مورد توجه بیشتر قرار خواهیم داد.

1-      صله رحم؛

زهرای اطهر در وصبت نامه خود می فرماید، خداوند صله رحم را قرار داده تا عاملی باشد برای طول عمر انسانها و زیاد شدن عدد آنها ...

یکی از مواردی که عاملی برای افسردگی ما می شود موقعیت مرگ و عمر خودمان است، و فکر کردن به آن از این حیث که حال که بنا بر مردن است پس چرا تلاش و کوشش، اما اگر به مطالب حضرت دقت داشته باشیم متوجه خواهیم شد که توصیه ای که بیان می فرماید می تواند تا حدودی تسکین دهنده ما باشد، لذا از لحاظ اخلاقی می توانیم این وصیت دختر پیامبر را عاملی برای غلبه بر این استرس بدانیم و به عنوان یک توصیه به آن عمل نماییم تا هم با سرزدن به اقوام، دل آنان را بدست بیاوریم و شادی خودمان را با آنان تقسیم کنیم و هم اینکه چه بسا با گوش دادن به درد دلهای آنان مقداری از غم و غصه آنان را کم خواهیم کرد، (اگر نتوانیم کمکی مالی به آنان نماییم) لذا این عمل با توجه به انرژی مثبتی که به اصطلاح امروزیها ایجاد می کند چه بسا در شادابی دو طرف مؤثر بوده و بتواند از افسردگی های بیشتر که باعث امراض گوناگونی چون سکته های قلبی و مغزی می شود جلوگیری نماید.

2-       احسان به والدین؛

مورد دیگری که آن حضرت اشاره دارد مسئله احسان به والدین است که می فرمایند: « وبرالوالدین وقایة من السخط» خداوند احسان به والدین را قرار داده تا شما را از غضب خود مصون بدارد. این مسئله در جامعه ما بخصوص در میان نوجوانان و جوانان مغفول مانده است و به بهانه های قدیمی بودن بزرگترها و بی اطلاع بودن آنان تمام تجربه های آنان را تخریب نموده و تلاشهای آنان را در حق خود و جامعه خویش هیچ انگاشته و گاهی با لحن ترش و اخم و تخم در حرف زدن با آنان علاوه بر خریدن غضب خداوند،افسردگی را در میان آنان بیشتر خواهیم کرد.

 یا از طرف بزرگترها به بهانه هایی چون جوان بودن، خام بودن و بی تجربه بودن احساس میکنیم باید تمام تجربه ما را آنها به دقت عمل کنند و حال آنکه آنان زمانه ای جدید دارند و باید تجربه های جدیدی داشته باشند با این حال با توجه به دو موضع گیری فوق فاصله بین والدین و فرزندان زیاد و زیادتر شده و نسل جدید از نسل قدیم فاصله گرفته و در فضای مجازی فرهنگ و تربیتی که ساخته خود یا دیگران است توجه او را به خود جلب می نماید. و کدورت خانواده ها را به دلائلی از جمله دور بودن و عدم گفتگو در میان آنان بیشتر خواهد کرد،اینجاست که باید احسان به پدر و مادر را فراموش نکنیم و در حق آنان کوتاهی ننماییم و پدران و مادران نیز این توجه را داشته با شند که جوانان ما در دنیایی جدیدتر از ما می خواهند تجربه کنند.

3-      صبر؛

یکی از مواردی که اشاره دارد فلسفه صبر است که می فرماید« والصبر معونة علی استیجاب الاجر» خداوند صبر را وسیله ای برای استحقاق اجر و پاداش قرار داده است، چنانکه خداوند فرموده است همانا اجر کسانی که صبر را پیشه خود کنند بدون حساب داده می شود(زمر10)

هر گاه با این نگاه که در مقابل ناملایمتی های خانواده و همسایگان و همشهریان اگر صبر پیشه کنیم پاداشی بی حساب کسب خواهیم کرد، آیا تحمل و شکیبایی خود را بالا نمی بریم؟ و آیا عاملی نمی شود تا درگیریهای خیابانی ما کمتر شود و آیا باعث نمی شود به همین خاطر اعصاب همدیگر را خرابتر نکنیم و به آرامش خود و جامعه خود کمک نماییم؟

البته این به معنای آن نیست که در گوشه ای بشینیم و به اسم صبر و توکل دست به کاری و حرکتی برای بدست آوردن لقمه نانی نزنیم بلکه به معنای آن است که با تمام تلاش و درگیریهای کاری و خستگی در جامعه باید صبر را در ناملایمات در نظر بگیریم و به اصطلاح زود از کوره در نرویم که خدایی نخواسته عاملی شویم برای کدورت خود و دیگر افراد جامعه، نهایت اینکه صبر می تواند به رفع جامعه خموده ما کمک نماید. معمول است در میان درگیریها و نزاعهای خانوادگی یا اجتماعی گفته می شود فلانی اول شروع کرد و.. در حالی که صبر برای اینگونه مواقع استکه اگر طرف مقابل عاملی برای عصبانیت و بیرون شدن ما از کوره شد و ما صبر کردیم مهم است و الا اینکه همه خوب باشند و با ما خوب برخورد کنند که نشانه صبر و تحمل وشکیبایی نیست. در عین حال که معتقد هستیم در ا ین معامله ضرر نخواهیم کرد چرا که علاوه بر هدیه کردن آرامش به خانواده و جامعه پاداشی اخروی نیز خواهیم داشت. و یادمان باشد که انسانها را خداوند در خسران می بیند مگر آنهایی که عمل صالح انجام دهند و صبر و شکیبایی داشته باشند(سوره والعصر)

4-      مسئله نماز؛

برای بعضی ها حساسیت خاصی دارد کلمه نماز، اما نمازی مورد نظر است که نمازگزار آن نه اهل دروغ است و نه کلک و نه خیانت در امانت، نماز گذاری است که نمازش او را از هر پلیدی و پلشتی و تکبر و غرور دور نگه می دارد لذا حضرت می فرماید« والصلوة تنزیها لکم عن الکبر» و خداوند نماز را قرار داده برای اینکه آدمی را از کبر و غرور پاک نگه دارد. این مطلب نشان می دهد هر کسی که نماز می خواند بعضی از مواردی که اشاره شد یا پلیدیهای دیگری در او وجود دارد آن نماز نماز درستی نیست که نه تنها جامعه را از پلیدی نجات نمی دهد که خود نمازگزار نیز نجات نخواهد داد. لذا اولین مرحله از بین بردن غرور و تکبر است و البته تکبر گاهی به ظاهر است و رفتار و گفتار آدمی و گاهی به اندیشه و برتر دیدن خود از دیگران که این دومی بسیار خطرناکتر است چرا که خود شخص متکبر چه بسا به آن توجه ندارد. در هر حال تکبر و غرور باعث شد که شیطان بعد از سالها عبادت مغضوب خداوند شود و تکبر باعث شد که امثال فرعونیان بگویند من خدای شما هستم، یعنی در مقابل خدا هم تکبر کردن در حالی که ذره ای هستیم ناچیز و ناتوان در مقابل قدرت بی انتهای خداوند.

5-      فلسفه حرمت قذف؛

حضرت در این مورد می فرماید « اجتناب القذف حجابا للعنة» یعنی خداوند قذف و بردن آبروی مردم را به مثابه مورد لعن قرار گرفتن شخص آبرو برنده و توهین کننده از طرف خود می داند.

یکی از موارد که اسلام بر آن تأکید کرده بحث قتل نفس است که مجازات سنگین قصاص برای جلوگیری از آن مطرح نموده است، اما گاهی کسی را با کشتن فیزیکی و به اصطلاح با ترور فیزیکی از بین نمی برند بلکه با ترور شخصیتی از بین می برند. این مورد این روزها باب مجالس است و نقل و تنقلات مجالس چه مجالس خانوادگی و چه اجتماعی و این همان جایی استکه انسان دوستدار حضرت زهرا (س) نمی تواند در آنان شرکت کند و عامل فرو ریختن آبروی شخصی یا شنیدار از بین بردن حیثیت شخصی مسلمان شود، و جامعه را از این حیث بی نیاز نماید و از حیث فرهنگی و تربیتی ویران و به شیطان انسی و جنی کمک کار باشد. و برخود لازم می داند دیگران را از این عمل زشت باز دارد. بماند که عدهای به اصطلاح سیاسیون با عمل به حدیثی که دشمنان خدا و پیغمیر را جایز به غیبت می داند، و این افراد همان را مستمسکی برای اتهام و تهمت به مخالفین خود می دانند.

 

6-      فلسفه عدالت؛

جامعه امروزی ما و افسردگی بسیاری از افراد از وضعیت عدالت است که اکثریت به آن راضی نیستند و از تبعیض ها و پارتی بازیها می نالند، و هر روز امید به عدالت را در خود و جامعه خویش کمتر می بینند، و این شُکی است که بر جامعه نواخته شده و باید برای جلوگیری از، از هم پاشیدن جامعه به آن توجه لازم را دشته باشیم.

حضرت در این مورد می فرمایند« والعدل تنسیقا للقلوب» خداوند عدالت را قرار داده است برای اینکه دلها را با هم هماهنگ کند.

اجرای عدالت در جامعه به طور کلی بر عهده حاکمان و سردمداران است اما خود ما نیز می توانیم تأثیر گذار باشیم و با رعایت حق تقدم در جامعه و حق اولویت و حق بزرگتر و کوچکتر بتوانیم عدالتی که با دستان خود به تخریب آن پرداخته ایم بازسازی نماییم تا قلبها و دلهایمان به هم نزدیک گردد و عامل کدورت دیگر همشهریان خود نباشیم

خدایا چنان کن سرانجام کار              که تو خشنود باشی و ما رستگا