سفارش تبلیغ
صبا ویژن

قلم

مطهری و سیاست فرهنگی دولت

(1 توصیه)

?? بهمن ????
یک نماینده مجلس با انتقاد از سیاست‌های فرهنگی دولت، ابراز عقیده کرد: برخی از سیاست‌های فرهنگی دولت سیاست‌های مطلوبی نیست. گاهی در اجرای احکام اسلام نوعی تاثیرپذیری از فرهنگ غربی وجود دارد. سیاست‌های فرهنگی دولت را افرادی مثل آقای مشایی تعیین می‌کنند که اینها نیز عقاید و برداشت درستی از اسلام ندارند، که این نقایص باید رفع شود.

به گزارش ایسنا: علی مطهری  گفت: اگر بخواهیم این آرمان کلی را جزئی‌تر کنیم باید گفت آرمان‌هایی مثل آزادی، عدالت، استقلال فرهنگی و معنویت و اخلاق همگی از آرمان‌های انقلاب اسلامی است، ولی همه این واژه‌ها به مفهوم اسلامی آن؛ یعنی اگر می‌گوییم آزادی، مقصودمان آزادی در چارچوب اصول اسلامی است، یعنی مقصود ما آزادی انسانی در مقابل آزادی حیوانی است، آزادی قوا و استعدادهای انسان در مقابل غرایز و حیوانیت انسان و یا این‌که در تعریف آزادی، ما می‌گوییم که علاوه بر مصالح فرد، مصلحت جامعه نیز آزادی فرد را محدود می‌کند، در حالی که غربی‌ها معتقدند از آنچه که آزادی فرد را محدود می‌کند فقط آزادی سایر افراد جامعه است.

نماینده‌ی مردم تهران در خانه‌ی ملت، تاکید کرد: آزادی بیان نیز از آرمان‌های انقلاب اسلامی بوده و هنوز هست. در مساله‌ی آزادی به ویژه آزادی بیان نسبت به قبل از انقلاب پیشرفت بسیار خوبی داشته‌ایم، ولی نسبت به نقطه‌ی ایده‌آل هنوز فاصله داریم. نمی‌توان ادعا کرد که آزادی بیان در کشور به صورت مطلوب و ایده‌آل وجود دارد. مثلا به بهانه‌های مختلف جلوی آزادی بیان گرفته می‌شود، گاهی محدودیت‌هایی برای رسانه‌ها ایجاد می‌شود که اینها با آرمان‌های اولیه انقلاب اسلامی منافات دارد.

وی با اشاره به آرمان عدالت اجتماعی انقلاب اسلامی، گفت: ما عدالت اجتماعی را به مفهوم سوسیالیستی قبول نداریم. این مفهوم در این اندیشه تحت عنوان تز کار به قدر استعداد و مزد به قدر نیاز مطرح می‌شود، به عبارت دیگر همه کار کنند و محصول کار همه به طور مساوی بین همه‌ی افراد جامعه تقسیم شود که این نوعی ظلم است، و رقابت و ابتکار را در جامعه از بین می‌برد و در کشورهای سوسیالیستی و کمونیستی به بن‌بست رسید و شکست خورد؛ و طبعا عدالت به مفهوم کشورهای سرمایه‌داری مورد قبول ما نیست. در کشورهای سرمایه‌داری واقعا عدالتی وجود ندارد و شکاف‌های طبقاتی فراوان است. در این کشورها یک قشر سرمایه‌دار بزرگ و یک توده‌ی مردم وجود دارد و آنان نمی‌توانند ادعا کنند عدالت را به مفهوم واقعی پیاده کرده‌اند.

این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به معنای اسلامی عدالت اجتماعی، گفت: ما به دنبال عدالت به مفهوم نبودن تبعیض در جامعه معتقد هستیم، یعنی همه‌ی افراد باید در شرایط مساوی باشند مثل یک مسابقه‌ی ورزشی که هر کس تلاش و آمادگی بیشتری داشت در نتیجه از سایرین پیش خواهد افتاد. در اجتماع نیز وضع به همین صورت است، باید مردم در شرایط مساوی فعالیت کنند، حال یک کسی نیروی کار بیشتری دارد، یک کسی قوه ابتکار بیشتری دارد، یا استعداد بیشتری دارد و از سایرین جلو می‌افتد. این مقدار تفاوت‌ها در جامعه‌ی اسلامی قابل پذیرش است و به رسمیت شناخته شده است.

مطهری با اشاره به مفهوم استقلال، گفت: استقلال چند بخش است، استقلال سیاسی، اقتصادی و فرهنگی. در بعد استقلال سیاسی قطعا به نقطه‌ی مطلوب رسیده‌ایم و می‌توان ادعا کرد که ایران شاید تنها کشوری است که در دنیا کاملا مستقل عمل کرده و خودش برای خودش تصمیم‌گیری می‌کند و تحت تاثیر قدرت‌های بزرگ نیست. در استقلال اقتصادی نیز می‌توان ادعا کرد برنامه‌ریزی اقتصادی به دست خودمان است و از سوی قدرت‌های بزرگ اقتصادی دیکته نمی‌شود. هر چند که ضعف‌هایی در مدیریت اقتصادی کشور وجود دارد و متاسفانه مانع از پیشرفت اقتصادی قابل انتظار شده است، و باعث شده که با وجود استعدادهای زیاد اقتصادی در کشور، در رتبه مناسبی در سطح دنیا قرار نداشته باشیم.

این عضو اصولگرای مجلس هشتم، افزود: در بخش استقلال فرهنگی نیز نسبت به قبل از انقلاب قطعا پیشرفت زیادی داشته‌ایم. رژیم شاه تلاش می‌کرد ایران را به ایران قبل از اسلام و ایران باستان بازگرداند و اسلام‌زدایی کند و یا فرهنگ غربی را در ایران ترویج می‌داد، ولی مردم به اصل و شخصیت اسلامی خودشان بازگشتند، با این وجود نمی‌توان گفت که از حیث استقلال فرهنگی در نقطه‌ ایده‌آلی هستیم. هنوز رگه‌هایی از غرب‌زدگی در دولت و مردم وجود دارد.

وی با انتقاد از سیاست‌های فرهنگی دولت، ابراز عقیده کرد: برخی از سیاست‌های فرهنگی دولت سیاست‌های مطلوبی نیست. گاهی در اجرای احکام اسلام نوعی تاثیرپذیری از فرهنگ غربی وجود دارد. سیاست‌های فرهنگی دولت را افرادی مثل آقای مشایی تعیین می‌کنند که اینها نیز عقاید و برداشت درستی از اسلام ندارند، که این نقایص باید رفع شود.

نماینده‌ مردم تهران در خانه‌ ملت، اظهار کرد: در زمینه‌ معنویت و اخلاق نیز نمی‌توان گفت در نقطه‌ ایده‌آلی قرار داریم. در رعایت اخلاق اسلامی و فرهنگ عمومی نقاط ضعفی داریم. در نحوه‌ برخورد مردم با یکدیگر، شاد نبودن مردم، رعایت نکردن قوانین راهنمایی و رانندگی، رعایت نکردن نظافت در بسیاری از نقاط عمومی درون و بیرون شهرها یا رعایت نکردن حقوق دیگران از نقاط ضعف ماست. این مسائل نشان می‌دهد که هنوز به الگوی اسلامی نزدیک نشده‌ایم.

این عضو اصولگرای مجلس هشتم، یادآور شد: مربیان جامعه مشتمل بر روحانیون و رهبران دینی، دولت، معلمان و پلیس باید تلاش بیشتری برای برطرف کردن نقاط ضعف جامعه از خود نشان دهند تا به جامعه‌ی ایده‌آل مطلوب انقلاب اسلامی برسیم.

مطهری اصلاح اعتقادات نسبت به اسلام و راه‌حل‌های اسلامی را شرط اصلی در بهبود عملکردها برای تحقق کامل آرمان‌های انقلاب دانست و اظهار کرد: ابتدا باید اعتقادات‌مان را نسبت به اسلام و راه‌حل‌های اسلامی اصلاح کنیم. در بسیاری از زمینه‌ها اعتقادی به احکام اسلام نداریم. اگر چه ممکن است آن را به زبان نیاوریم ولی وقتی صحبت می‌کنیم، مشخص می‌شود که فکر می‌کنیم اسلام برای اداره‌ی امور در این دوره کافی نیست. به طور مثال وقتی درباره‌ مشکلات خانوادگی وارد بحث می‌شویم، حتی در کمیسیون‌های مجلس وقتی بیان می‌شود اسلام برای نظام خانواده تمهیداتی مانند ازدواج موقت و تعدد زوجات را پیش‌بینی و ازدواج دائم را برای نیازهای جامعه کافی ندانسته است، ولی در عمل با آن مخالفت می‌شود.

وی افزود: در دوره‌ای که فاصله‌ی بین تحصیل و ازدواج و سن بلوغ طبیعی و اجتماعی جوانان زیاد شده است و مثلا جوانان تا سن 25 سالگی یا بالاتر نمی‌توانند ازدواج کنند، در صورتی که غریضه‌ی جنسی به آنان فشار آورد، باید چه کار کنند؟

این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، تاکید کرد: باید کاری کرد تا اذهان جوانان متوجه مسائل دیگر شده و بر مسائل جنسی متمرکز نشود، ولی در صورت بکار بستن همه تمهیدات و موثر نیفتادن آنها با عقده‌ها و نابسامانی‌های روانی حاصل از محرومیت‌های جنسی چکار باید کرد؟ اسلام برای چنین شرایطی ازدواج موقت را تعیین کرده است، ولی حتی افراد متدین و حزب‌اللهی با این حکم اسلامی مخالفت می‌کنند؛ یعنی حاضریم فساد و فحشا در جامعه وجود داشته باشد ولی راهی که اسلام پیشنهاد کرده، نباشد. در سایر حوزه‌های فردی و اجتماعی نیز چنین رویه‌ای حاکم است.

وی اظهار کرد: متاسفانه در پاره‌ای موارد اصلا اعتقادی به این‌که اسلام حلال مشکلات فردی و اجتماعی است، نداریم، و در پی راه‌حل‌ها و الگوهایی در کشورهای انگلیس و فرانسه هستیم و اگر آنان راه‌حل‌های اسلام را پیشنهاد دهند، می‌پذیریم. بطور مثال وقتی بحث "ازدواج رفاقتی" از سوی یکی از متفکران غربی مطرح شد در داخل از آن استقبال خوبی شد، در صورتی که این راه‌حل مثل "ازدواج موقت" اسلام است ولی با تفاوت‌هایی. چرا این‌گونه است؟ برای این‌که تحت تاثیر فرهنگ غربی قرار گرفته، حتی گاهی غرب‌زده شده و اعتمادی به مکتب خودمان نداریم.

این عضو اصولگرای مجلس هشتم اصلاح اعتقادات و نگرش‌ها نسبت به احکام اسلام در سه سطح مسوولان، احزاب و مردم را خواستار شد و افزود: مسوولان، احزاب و مردم ابتدا باید اعتقاد و اعتمادشان به اسلام را اصلاح کنند. همان موضوعی که شهید مطهری بر آن تاکید داشت. شهید مطهری معتقد بود ابتدا باید به اسلام اعتماد داشته باشیم نه این‌که در عمل بگوییم این اسلام کافی نیست و گوشه‌ای از مکاتب غرب‌گرا را جایگزین آن کنیم. با تلفیق اسلام و مارکسیست یا اسلام و لیبرالیسم غربی مشکل ما حل نمی‌شود.

نماینده‌ی مردم تهران در خانه‌ی ملت، با بیان این‌که عموم مردم به مسوولیت‌ها و وظایف دینی و قانونی خود عمل می‌کنند، خاطرنشان کرد: مسوولان در اجرای احکام اسلام باید تلاش کنند. کمتر اتفاق می‌افتد که مردم کوتاهی کرده باشند. اگر رهبران و مدیران و احزاب جامعه خوب عمل کنند، مردم خوب عمل می‌کنند.

مطهری با اشاره به موقعیت و وظیفه‌ی احزاب، گفت: باید برای احزاب میدان و عرصه عمل فراهم کرد. احزاب به مفهوم واقعی باید در کشور ایجاد شود و فضا برای آنها باز شود. احزاب برای دولت و کشور اتاق فکرند و می‌توانند نقش رابط بین مردم و حکومت را ایفا کنند. در صورت برقراری وحدت بین همه‌ی احزاب ان‌شاءالله به جامعه‌ی ایده‌آل اسلامی نزدیک خواهیم شد.