سفارش تبلیغ
صبا ویژن

قلم

تا بترکه چشم حسود

روز گذشته اعلام شد کمیته هماهنگی شوراهای راهبری انتخاباتی مهدی کروبی و میرحسین موسوی برای صیانت از آرا تشکیل و رسما فعالیت خود را آغاز کرد. وظیفه این کمیته در حوزه تبلیغات، اطلاع‌رسانی و صیانت از آراست و مهدی کروبی و میرحسین موسوی شخصا فعالیت‌های این کمیته را خصوصاً در زمان برگزاری انتخابات دنبال و از تمام اهرم‌های لازم برای امانت‌داری رای مردم و پاس‌داشت آن رای استفاده خواهند کرد. تشکیل این کمیته با توافق دو طرف صورت گرفت و نشان از نگرانی‌های موجود در سطوح بالاست. در انتخاباتی که قرار است 22 خرداد ماه برگزار شود ناظرین و مجریان برگزاری قانون همه از یک طیف و بلکه هم رای و هم نظر هستند. صادق محصولی، وزیر کشور دولت خواهان آن است که احمدی‌نژاد رئیس جمهور آینده باشد.
خسرو دانشجو، رئیس ستاد انتخابات کشور نیز در گفت وگویی جنجال‌آفرین که مجبور به تکذیب آن شد، از به قدرت رسیدن محمود احمدی‌نژاد در دوره بعد سخن گفته و یادآور شده بود که ممکن است او رئیس جمهور دوره بعد باشد. این اظهارات البته تکذیب شد و او خبر داد که این سخنان را به خبرگزاری مهر نگفته است اما معلوم نیست که چرا این اظهارات را خبرگزاری اصولگرای مهر منتشر کرده و چرا هیچ‌کس اعتراض نکرده است. در کنار این رفتارهای سیاسی، حمایت‌های آشکار احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان از احمدی‌نژاد، مزید بر علت شد تا نگرانی‌ها آن‌چنان افزایش یابد که مهدی کروبی نامه سرگشاده‌ای به جنتی بنویسد و به او یادآور شود که چه جایگاهی دارد و چه سخنی را در چه زمانی بر زبان رانده است.
نگرانی‌ها باعث آن می‌شد که اصلاح‌طلبان اندیشه کنند که در این دوره چه کنند تا تخلفی صورت نگیرد. برخی از گروه‌های سیاسی بحث نظارت بین‌المللی را مطرح کردند و یادآور شدند که می‌توان ناظران بین‌المللی را به ایران آورد و نگرانی‌ها را برطرف کرد. اما این بحث از دو سه محفل فراتر نرفت و کسی نیز از آن استقبال نکرد تا از خارج از ایران کسی بیاید و بر انتخابات نظارت کند. با این حال نگرانی‌ها همچنان پابرجا بود. تا اینکه بحث تشکیل کمیته‌ای در داخل برای صیانت از آرا مطرح شد. این موضوع حتی بین میرحسین موسوی و کروبی نیز طرح شد. خصوصا آنکه مهدی کروبی همچنان معتقد است در دوره گذشته، آرای او را جابه‌جا و محمود احمدی‌نژاد را به جای وی جایگزین کردند. او بارها در این‌باره سخن گفته و مدعی شده است که حتی شکایت خود را به مقامات ارشد نظام نیز برده است اما سهل‌انگاری وزیر وقت‌کشور، باعث آن شد که اعتراضات او به جایی نرسد. این مباحث، منجر به آن شد تا پیش از آنکه تبلیغات انتخاباتی آغاز شود، کمیته‌ای شکل بگیرد که وظیفه اصلی آن صیانت از آرا باشد. برای این موضوع، جلساتی بین سران در ستاد کروبی و موسوی برگزار شد، راهکارهایی تنظیم و به تایید دوطرف رسید و میرحسین و کروبی توافق کردند که در آن چارچوب فعالیت خود را ادامه بدهند و کارهای خود را پیش ببرند.
***
تنها انتشار یک خبر کوتاه باعث مخالفت گسترده اصولگرایان و حامیان دولت نسبت به تشکیل این ستاد شد. در بالاترین سطح فعالیت صادق محصولی وزیر کشور، طرح تشکیل کمیته صیانت از آرا را همسویی با بیگانگان دانست و گفت: این «مباحث از اهداف اپوزیسیون برای مخدوش کردن حضور مردم در صحنه انتخابات است.» اما مخالفت به محصولی محدود نشد. شورای نگهبان نیز در این خصوص واکنش نشان داد و سخنگوی آن از «قانون» سخن به میان آورد و گفت: «تشکیل چنین کمیته‌ای خلاف قانون است. زیرا هر نهاد جدیدی اگر بخواهد تشکیل بشود باید طبق قانون باشد. به همین دلیل تشکیل این نهاد غیرقانونی است.» البته سخنگوی شورای نگهبان، کمیته صیانت از آرا را که یک ستاد انتخاباتی است، در سطحی فراتر دیده و برای آنکه با آن مخالفت کند دست به توجیه زده است. در حالی که یک کمیته که تحت حمایت ستاد انتخاباتی است و کارکرد مشخص دارد، نیازی به «نهاد» شدن ندارد و عمر آن نیز مستمر نیست. با این حال از آنجا که تشکیل این کمیته باعث نگرانی‌‌های بسیاری شده است، نمایندگان مجلس نیز به مخالفت با آن پرداختند. برخی از حامیان دولت در مجلس با این ادعا که «اصلاح‌طلبان در صدد تقلب در انتخابات هستند» با فرار به جلو درصدد مخالفت با این موضوع برآمدند. اما این کمیته به همان اندازه که مخالف داشت، موافق نیز دارد. بسیاری از چهره‌ها و شخصیت‌های سیاسی از آن حمایت کردند و یادآور شدند که باید این کمیته تشکیل شود و از آرای مردم صیانت کند.
تاج‌زاده: همه باید استقبال کنند
تاج‌زاده، عضو سازمان مجاهدین انقلاب نیز در این‌باره می‌گوید: همه باید از وجود کمیته صیانت از آرا استقبال کنند. او تاکید می‌کند: مخالفت‌ها با این کمیته، نشانه‌های شومی است که برخی به جامعه می‌فرستند.
به گفته تاج‌زاده اگر دولت و تمام کسانی که قصد مدیریت انتخابات را ندارند و عملکرد خود را صادقانه می‌خوانند باید از این کمیته استقبال کنند. مخالفت‌ها یعنی اینکه تصمیماتی در پس پرده درباره انتخابات گرفته شده است. باید در روزهای آینده بیشتر در این باره صحبت کرد.
غرویان: به سلامت انتخابات کمک می‌کند
همچنین محسن غرویان یکی از شاگردان سابق آیت‌الله مصباح‌یزدی، درباره تشکیل کمیته هماهنگی شورای راهبردی انتخاباتی از سوی کروبی و موسوی گفت: این کمیته می‌تواند برای پیشگیری از تخلفات انتخاباتی تشکیل شود و به سالم‌تر برگزار شدن انتخابات کمک کند.
عضو جامعه مدرسین درباره طرح تشکیل این کمیته از سوی اصلاح‌طلبان خاطرنشان کرد: به نظر آقایان اصلاح‌طلب رسیده است که با تشکیل دادن کمیته می‌توانند به صیانت از آرا بپردازند. البته صیانت از آرا وظیفه شورای نظارت است. وی ادامه داد: هیات نظارت وظیفه شرعی و قانونی برای حفظ و صیانت از آرای مردم را دارد. غرویان در پاسخ به این سوال که چرا تشکیل این کمیته از سوی اصولگرایان مطرح می‌شود گفت: اصولگرایان به شورای نگهبان اعتماد دارند و می‌دانند این شورا به وظیفه قانونی خود عمل می‌کند. وی رایانه‌ای شدن انتخابات را راهکار برای صیانت از آرا عنوان کرد و در عین حال گفت: اگر قرار باشد تخلفی صورت گیرد، رایانه‌ای شدن انتخابات مشکلی را حل نمی‌کند.
سلامتی: هواداران به همکاری
صمیمانه می‌پردازند
محمد سلامتی نیز تشکیل کمیته‌ای مشترک میان ستاد انتخابات کروبی و موسوی را گامی مثبت در جهت اعتمادسازی میان هواداران برای حضوری موثر و منسجم جهت پیشبرد جریان اصلاحات دانست. وی گفت: «اینکه کارهای مشترکی میان ستادهای انتخاباتی دو کاندیدای مشترک صورت گیرد و به ویژه تشکیل کمیته‌ای مشترک جهت صیانت از آرا می‌تواند برای سلامت انتخابات موثر باشد.» وی اعتمادسازی در مردم نسبت به سلامت انتخابات را یکی از نتایج تشکیل این کمیته دانست و افزود: «اکنون همه ابزار و امکانات در اختیار یک جناح قرار دارد و این شبهاتی را نسبت به سلامت انتخابات به وجود می‌آورد و تشکیل کمیته‌ای به نام صیانت از آرا در جریان اصلاحات موجب می‌شود تا مردم نسبت به صیانت از آرایشان دغدغه کمتری داشته باشند.» وی از تاثیر تشکیل این کمیته مشترک در میان هواداران کاندیداهای اصلاح‌طلب سخن گفت و توضیح داد:«این اقدام هواداران را به همکاری صمیمانه تشویق می‌کند و احساس مسوولیت مشترکی را به وجود می‌آورد.»
وی همچنین با اشاره به یکی از وظایف این کمیته مبنی بر پرهیز هواداران دو کاندیدای اصلاح‌طلب از بداخلاقی انتخاباتی گفت: «دو کاندیدای اصلاح‌طلب و هوادارانشان بداخلاقی انتخاباتی مرتکب نمی‌شوند و این جناح مقابل است که به بداخلاقی دست می‌زند. این جریان رسانه‌ملی، امکانات دولتی و نظارت و اجرا را در اختیار دارند و با سواستفاده از این امکانات بداخلاقی می‌کنند.»
ترقی: کمیته صیانت از آرا هم‌سو با بیگانگان است
یک عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی هم تشکیل کمیته هماهنگی شورای راهبردی انتخاباتی از سوی کروبی و موسوی را نوعی همسویی با بیگانگان خواند.حمیدرضا ترقی با طرح این سوال که چرا در انتخابات‌های گذشته که وزارت کشور از سوی اصلاح‌طلبان اداره می‌شد، چنین ادعاهایی مطرح نبود؟ ادامه داد اینها بهانه‌جویی است.
وی معتقد است: طرح تشکیل چنین کمیته‌هایی در راستای ایجاد علامت سوال بر صحت انتخاباتی است که در دوره‌های گذشته صحت آن تایید گردید. این کارها زیر سوال بردن دموکراسی و مشروعیت انتخابات به نفع آمریکا و کشورهایی است که شعار عدم اجرای دموکراسی در ایران را سر می‌دهند.