قلم

علی در کتب اهل سنت

تقدیم به آنانی که دنبال حقیقتند و به آنانی که تعصب کور ندارند، نه علی را در جایگاه خدا قرار می دهند و نه علی را با معاویه مقایسه میکنند، آنانی که علی را افضل می دانند ولو حاکم نباشد.

پیام نو، حمید ارسنجانی: کتاب “علی(ع) در کتب اهل تسنن” کاوشی ست در اسناد و منابع غیر شیعی که در باب عظمت و فضائل علی بن ابی طالب(ع) آمده است. اینهمه، دست کم تأثیری که می تواند داشته باشد آنست که تعصب ها را کمرنگ سازد اما لمس عظمت ها، چیزی ست که جز به حصول شباهت های اخلاقی – معنوی، پدیدار نمی شود.

علی در کتب اهل تسنن

نام کتاب: علی(ع) در کتب اهل تسنن

اندیشمندان اهل تسنن از علی(ع) چه می گویند؟

مؤلف: مرحوم آیت الله سید محمد باقر موسوی همدانی

تهیه و تنظیم: احمد رضا کشوری

ناشر: کتاب پارسه

چاپ سوم: 1388

صفحات: 526

بهاء: 9500 تومان

انسان ها در کلام خود جلوه می کنند، و این راه شناسایی مناسبی ست، و به وقتی که انطباقی میان کلام ها و افعال صورت می پذیرد، دلیلی برای انکار و اتهام نمی ماند، اما، گاه، نزاع ها بر سر همین انطباق است.

رفع تنازع، پیش از هر چیزی نیازمند فضا و فرصت گفتگوست، و مکالمات تا همدلانه نباشند، مجال های تفاهم نیز، گشوده نخواهند شد، و همدلی از یک سو حاجت به دفع تعصب دارد و از سوی دیگر محتاج “صدق و جدیت” در فهم حقیقت است. و آنکه فهم خویش را مطلق می داند، در برابر حق فروتن نیست؛ گاه، عقیده ها قبله می شوند به جای خدا.

از آنجا که انسان ها، بدانچه آگاهی ندارند رفتاری خصمانه پیش می گیرند، می توان گفت که فزونی آگاهی، خدمت شایانی به کاهش و نقصان نزاع ها می کند و تعصب ها اگر مذموم اند، پیش از هر چیزی از آن روست که به انسداد آگاهی ها منجر می شوند و آنچه ما را آزاد می کند، تنها حقیقت است.

کتاب “علی(ع) در کتب اهل تسنن” کاوشی ست در اسناد و منابع غیر شیعی که در باب عظمت و فضائل علی بن ابی طالب(ع) آمده است. اینهمه، دست کم تأثیری که می تواند داشته باشد آنست که تعصب ها را کمرنگ سازد اما لمس عظمت ها، چیزی ست که جز به حصول شباهت های اخلاقی – معنوی، پدیدار نمی شود.

در کتاب آسمانی می خوانیم که: “در حقیقت، نزدیک ترین مردم به ابراهیم کسانی اند که از او پیروی کردند، و نیز پیامبر و کسانی که به او گرویده اند …”(آل عمران3/68). و از زبان عارفان به اعتراف می شنویم که: پیامبران را کسانی می شناسند که به راه آنها رفته باشند. مشارکت در تجربه های معنوی آنها، بهترین راه ادراک جایگاه و شخصیت آنهاست؛ این حکایت در باب تمام اولیاء خدا جاری ست. و این در خصوص بسیاری از امور جاری زندگی هم صدق می کند؛ همه می دانند که، بیماری، فقر، پیری، و مانند آن، سخت است، اما به لمس آنها پیوستن، خود، داستان دیگری ست.

کتاب “علی(ع) در کتب اهل تسنن”، تمهیدی ست به دانستن عظمت، و به لمس آن پیوستن، اما داستان دیگری ست.

مؤلف فقید کوشیده است تا تنها با تکیه بر منابع و مأخذ معتبر اهل ستن ( چهل و شش منبع)، و نه کتاب های شیعی، شخصیت امام علی(ع) را بنابر متون روایی آنها معرفی کند و از این مجرا، راهی به تقریب و تفاهم بگشاید. ایشان در مقدمه ی کوتاه خود – که چندی پیش از وفاتشان نگاشته اند – اشارت می کنند که غالب روایات این اثر، از کتاب “فضائل الخمسه” مرحوم آیت الله فیروز آبادی اقتباس و تنظیم شده که آن کتابی در باب فضائل ائمه ی اطهار است.

“علی(ع) در کتب اهل تسنن”، از 156 موضوع سخن به میان می آورد که هر یک از آنها سرفصل روایاتی ست در منابع اهل سنت و هر کدام بگونه ای بیانگر عظمت و فضیلت های علی(ع). این اثر ارزنده، موثق به 46 منبع اهل سنت است و از این روی می تواند مرجع قابل اتکایی در موضوع مورد تحقیق باشد.

منزلت این کتاب برای یک خواننده ی شیعی، “سر دلبران را در حدیث دیگران دیدن است”، و برای یک خواننده ی اهل سنت، کشف این راز دلبرانه، و برای هر دو مفید.