قلم

سبد کالا و دردسرهایش

به نام عدل مطلق

اما آنچه این روزها نقل محافل و اجتماعات جامعه ایرانی (اکثریت) شده بحث سبد کالا چگونگی دریافت و چگونگی پرداخت آن به جایی رسیدکه ریاست محترم جمهوری در صدا وسیما از مردم خوب کشورمان عذر خواهی کرد ، تقدیر به خاطر این شجاعت خود مسئله دیگری است که باید به فرهنگ سیاسی مسئولان کشورمان اضافه کرد ، که ظاهرا از معدود مواردی استکه مسئولین نظام از مردم عذر خواهی می کنند واین جای تشکر دارد.

اما انتقاداتی که به حق به این سیر تعلق گرفتن و کیفیت پرداخت وجود دارد در هر کوی و برزنی از زبان مردم کوچه و خیابان شنیده می شود و هرکس نیز راه حلی ارائه می دهد واین نشان از قدرت بالای فکر و درک آنان دارد و از سوی دیگر مسئولان را به این مناظره می کشاند که  چگونه است مردم متوجه این بی مبالاتی در پرداخت و نحوه پرداخت شده اند اما مسئولان دقت لازم را نداشته یا متوجه نشده اند، با نهایت اعتذار از تمام ملت ایران اما این نکته را نباید از خاطر دور داشت که فرهنگ مناسبی در این زمینه نداریم، چرا که نا خواسته خود به این حکایت و ضرب المثل واقفیم که «سنگ مفت گنجشک مفت» و یا «مفت باشد کفت باشد» و در عمل نیز دیده ایم که حتی گاهی در جشن ها و  اعیاد یا در مراسمات عاشورای حسینی وقتی یک نذری در خیابان به مردم تقدیم می شود به صورت خیلی عادی صف های خیلی طولانی تشکیل می دهند، و باید مسئولان این نکته را دقت می کردند یا در اوائل گرفتن یارانه ها با وجود چندین بانک و خودپرداز در یک خیابان اما صف های طولانی آن سوژه ای بود برای منتقدین دولت،ذکر این مطالب تذکاری بود برای مسئولان نه خدای نخواسته توهین به مردم عزیزمان، و این مسئولان بودند که باید علاوه بر درک شرائط اقتصادی جامعه به شرائط روانی و فرهنگی مردم نیز دقت می کردند. لذا عذر خواهی ریاست محترم جمهور بسیار مناسب و به جا بود به شرطی که بنا به فرمایشات خودشان این کمبودها را جبران کنند.

نکته بعد اما نحوه اختصاص یافتن به چه کسانی است ، این اختصاص پیدا کردن با جریان تدبیر و امید مناسب نبود چرا که کشاورزان و روستائیانی از این حق محروم شده اند که همان مقدار برنج و مرغ شاید قوت یک ماهه آنان باشد یا کارگرانی که نصف یک کارمندی که به او تعلق گرفته نیز حقوق دریافت نمی کند و بازهم باعث ایجاد نارضایتی آنان شده .

در کل باید گفت این سبد کالا در هر دو صورت  گرفتن و نگرفتن باعث ایجاد نارضایتی مردم شده اند آنان که گرفته اند از این که به نحوی با کرامت انسانی آنان بازی شده ناراضی اند و آنان که دریافت نکرده اند نیز چون حقی ازشان ضایع شده ناراضی اند. وبازهم باید گفت این در صلاحیت دولت تدبیر نبود. و ناخود آگاه  حرف کسانی به صحت نزدیک می شود، که می گویند پوست خربزه ای است که زیر پای دولت انداخته شده است.

اما از طرفی نیز برای سوار بر این جو روانی دو گروه فعال هستند آنانی که کالایی دریافت نکرده و در واقع مستحق این پرداخت بودند و آنانی که بهترین فرصت را بدست آورده تا به هر نحوی شده این گروه ها را با خود همراه کنند و ضربه نهایی که همان 9روز یک بحران است برای دولت تدبیر و امید بیافرینند. البته این عده دیگر نمی توانند به همان نام وعنوانی فعالیت کنند که هشت سال پیش و مخصوصا چهار سال پیش با افتخار با آن عنوان فعالیت می کردند، و حالا اما کاسه داغتر از آش شده و کرامت انسانی برایشان مهم شده ، و حقوق مردم در مذاکرات بین الملل، در حالی که این کرامت انسانی و حقوق بین الملل زمانی به قول آقایان پایمال شده که جامعه را به سوی این فرهنگ مصرف گرایی و آنگاه که ماشینهای نا مناسب با قیمت دلخواه شرکتها  و هنگامی که حتی یک کشور حاضر به ملاقات با نمایندگان کشورمان نمی شدند پایمال شده بود، زمانی که رئیس اجرای دولت ما شده بود بوق تبلیغات برای مظلوم نمایی غاصبین فلسطین، و رفته رفته کشور را به سمتی هدایت می کرد که افغانستان ، عراق یا کشوری دیگر تبدیل کند. هر چند تمام این سیاستها هم نمی شود زیر سؤال برد اما واقعا بسیاری از آنها زمینه را برای انزوای کشورمان فراهم می کردند.