سفارش تبلیغ
صبا ویژن

قلم

حق شناس عضو اعتماد ملی

- حق‌شناس: اکثریت اصلاح‌طلبانی که وارد عرصه انتخابات شدند، در این دوره شانس تایید شدنشان بیشتر از دوره‌های قبل بود و پیش‌بینی من هم همین بود.

** به سیاست‌های کلان اصلاح‌طلبان برای ورود به انتخابات نقد داشتم

* فارس: آن طیفی که به انتخابات ورود نکردند، چه؟

- حق‌شناس: در اینجا دو مسئله وجود دارد؛ یکی عدم راهبرد استراتژیک که موجب فراهم نشدن شرایط برای حضور در انتخابات شد و بخش دیگر هم به سیاست‌های کلان حوزه اصلاح‌طلبی برمی‌گردد که البته من به این مسئله هم نقد داشتم. به اعتقاد من اگر دوستان اصلاح‌طلب مطالعه دقیق‌تری می‌کردند و با یک برداشت واقع‌گرایانه و جدیدتری به صحنه انتخابات نگاه می‌کردند، امکان برنامه‌ریزی و ورود در این دوره انتخابات فراهم‌تر می‌شد.

* فارس: آیا شما این نقطه نظر خود را به دوستان هم انتقال داده‌اید؟

- حق‌شناس: بله؛ من خیلی‌ جاها این مسئله را گفته‌ام، حتی در گفت‌و‌گو با خود شما و دیگر رسانه‌ها این موضوع را بیان کردم و در گفت‌و‌گوهایی که با برخی دوستان هم داشتم، این مسائل را ذکر کردم.

* فارس: پاسخ دوستان در رابطه با نقطه نظر شما چه بود؟

- حق‌شناس: من فکر می‌کنم که یک مقدار تاخیر زمانی و همین طور عدم امکان تصمیم‌گیری و نبودن راهبرد باعث شد که فضای مناسب فراهم نشود.

حتی اصلاح‌طلبان چند بار تصمیم گرفتند که جلساتی را برای هم‌اندیشی برگزار کنند که متاسفانه مجوز لازم از سوی وزارت کشور صادر نشد و برخورد مناسبی با احزاب اصلاح‌طلب  صورت نگرفت، همچنین برخوردهای امنیتی و شبه قضایی نسبت به برخی طیف‌های جریان اصلاح‌طلب که در جریان انتخابات سال 88  فعال بودند نیز در این موضوع تاثیر جدی داشت.

** طیف مردمی اصلاحات را نمی‌شناسم

* فارس: در حال حاضر طیفی به نام جبهه مردمی اصلاحات و همچنین جبهه مردم‌سالاری از سوی جریان اصلاحات به عرصه انتخابات ورود کردند؛ به نظر شما این دو جریان می‌توانند مطالبات اصلاحات را دنبال کنند؟

- حق‌شناس: من طیف مردمی اصلاحات را نمی‌شناسم.

* فارس: این طیف به سردمداری آقای زارع فومنی فعالیت می‌کند!

- حق‌شناس: شاید به ایشان ماموریت داده‌اند که به این نام وارد عرصه شود، اما حزب مردم‌سالاری را من اصلاح‌طلب می‌دانم و حتی به خود آقای کواکبیان هم گفتم که بهتر بود تحت عنوان حزب مردم‌سالاری وارد عرصه می‌شد، نه جبهه مردم‌سالاری که در این صورت مشکلی ایجاد نمی‌شد، چرا‌که یک مقدار زود است این حزب از نامزدهایی که دفاع می‌کند، تحت عنوان جبهه بخواهد دفاع کند.

* فارس: در این خصوص بیشتر توضیح دهید.

- حق‌شناس: عنوان جبهه با توجه به فضایی که در جریان اصلاح‌طلب وجود دارد، ممکن است عنوان برازنده‌ای نباشد ولی به هر حال بنده نامزدهای جریان مردم‌سالاری را به عنوان نامزدهای اصلاح‌طلب می‌شناسم و فکر می‌کنم این جریان از شانس لازم در برخی استان‌ها و شهرستان برای حضور در انتخابات بهره‌مند باشند.

* فارس: چرا سایر اصلاح‌طلبان این روزها مردم را به حضور حداکثری در انتخابات تشویق نمی‌کنند؟

- حق‌شناس: این مسئله به همان بخش اول بحثم برمی‌گردد یعنی فضای انتخابات را برای رقابت سیاسی مناسب نمی‌دیدند.

** خاتمی تلاش کرد که به نوعی وارد عرصه انتخابات شوند

* فارس: یعنی آن نکته‌ای که گفتید منجر به آن می‌شود که این طیف از اصلاح‌طلبان وظیفه خود را نسبت به نظام و انقلاب نادیده بگیرند؟

- حق‌شناس: نه؛ مطمئنا این طیف موضع‌شان همان موضع سابق نسبت به نظام‌، امام، انقلاب و قانون اساسی است؛ در این بخش اتفاقی نیفتاده است‌ اما به اعتقاد من انتخابات مانند بذری است که در یک زمین مناسب برای رویش در عرصه قانون‌گذاری ریخته می‌شود‌ و آن طیف از اصلاح‌طلبان که در مورد آن صحبت می‌کنیم، این زمین را مناسب بذر‌پاشی ارزیابی نکردند.

به اعتقاد من حتی آقای خاتمی تلاش کرد و پیگیر بود که به نوعی وارد عرصه انتخابات شوند ولی وقتی اعلام حضور کرد و شرایط 3 گانه‌ای را برشمرد تا زمینه فراهم شود، این موضع وی به نوعی مورد نقد دو جریان تندرو قرار گرفت که یکی از این دو جریان درون جریان اصلاح‌طلب‌ بود که مایل نبود در انتخابات حاضر شود و جریان دیگر هم جریان مقابل آن طیف و درون حاکمیت بود.

مشخصا ملاحظه کردیم که خود آقای جنتی خیلی موضع تندی نسبت به اظهارات آقای خاتمی گرفت، می‌خواهم بگویم که از هر دو طرف نسبت به مسائل مطرح شده توسط خاتمی موضع گرفتند، در حالی که انتظار می‌رفت بخش میانه‌رو و خرد‌گرا هم در جریان اصولگرا و هم در جریان اصلاح‌طلب کمک کنند تا زمینه حضور این مجموعه فراهم شود و فضای کشور به سمت آرامش و استواری بیشتری سوق پیدا کند.

** خاتمی حاضر بود برای حضور در انتخابات هزینه دهد