قلم

بزرگان بی اخلاقی را تقبیح کنند

پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران - تهران


فاطمه راکعی استاد دانشگاه الزهرا در تشریح مبانی اخلاقی گفت: در جوامع بشری چنان ارزش و اهمیتی به اخلاق قائل بوده اند که حتی کسانی که اخلاق را با گرایش های دینی قبول ندارند با دلائل عقلی و استدلالی که هر انسان با فطرت سالم و پاک از آن برخوردار است برای اخلاق اعتبار و شأن و اهمیت فراوانی قائل هستند. اموری هستند که به طور عرفی و متداول اخلاقی در همه جوامع محسوب می شوند مثل راستگویی، ظلم نکردن، تهمت نزدن، اهانت نکردن، تمسخر نکردن دیگران و بدخواه کسی نبودن از این جمله هستند. امروزه براساس مطالعات جدید و مباحث آکادمیک علم اخلاق، موازین اخلاقی در عرصه های مختلف مطرح است و در مباحث علمی، ادبی، هنری و حتی در عرصه صنعت و فناوری نیز پی گرفته می شود.


 


این استاد دانشگاه در گفتگو با پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران  ادامه داد: در سالهای اخیر به همان حد عرفی اخلاق نیز که مورد پذیرش همه هست کم توجهی شده است و به نحو شگفت انگیز و عجیبی اصول و مبانی اخلاقی نقض می شود آن هم از طرف کسانی که بعضاً در نظام جمهوری اسلامی مسوولیت های خطیر سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را عهده دار بودند و آشکارا و مصرانه روابط اخلاقی زیر پا گذاشته شده است. توهین و تهمت نسبت به اکثر کارگزاران و مسوولان جمهوری اسلامی در دهه های اخیر در رسانه های جمعی به صورت فاش و صریح صدمات بسیاری داشته است و متاسفانه امکان دفاع نیز به افرادی که مورد تهمت قرار گرفته اند داده نمی شود و این موارد در این سطح بالا وقتی از سردمداران پست های کلیدی در کشور هستند مشاهده می شود صدمات بیشتر می شود.


 


دکتر فاطمه راکعی در ادامه افزود: این رفتارهای غیراخلاقی منجر به نهادینه شدن ضدارزش ها و ناهنجاری ها در حیطه اخلاق می شود و سایر افراد نیز به خودشان اجازه می دهند که خلاف موازین اخلاقی رفتار کنند و این امر تسری پیدا می کند و هر صاحب قدرت و مسوولیتی هر چند کوچک به خود جرأت می دهد تا با مردم مظلوم رفتارهایی انجام دهد که نظیرش را ندیده ایم و هیچ کس نیز پاسخگو نیست. این رفتارها فرهنگ سازی سوئی را دامن می زند که اکنون ما پدیده "سلب امنیت عمومی" از طرف اراذل و اوباش مواجه شده ایم و هر کسی که در جامعه با مانع و نهی مواجه می شود با خشونت پاسخ می دهد و منجر به قتل و سایر رفتارهای خشونت آمیز می شود.


 


این فعال سیاسی در ادامه با اشاره به اتفاقات اخیر در جامعه گفت: قتل های خیابانی و تجاوز دسته جمعی با این ابعادی که اخیراً اتفاق می افتد مواردی است که در تاریخ ما بی سابقه است و خبر از یک فاجعه می دهد و هر چه زودتر باید ملت و مسوولین دلسوز جلوی آن را بگیرند. بزرگان هر جامعه ای ملت ها  را به سوی خیر و یا شر هدایت می کنند و اگر کسانی که در پست های بالا نشسته اند خطا کنند جامعه نیز به آن سو هدایت می شود.


 


استاد دانشگاه الزهرا در پایان افزود: علمای بزرگوار ما در سراسر کشور و مسوولین دلسوز اداره کننده جامعه می بایست باید چاره جویی کنند و اقدامات غیراخلاقی را تقبیح کنند تا سریع تر اصلاح شود و تذکر و نصیحت در خفا نیز اثر لازم را ندارد و اثر فرهنگی لازم را نخواهد داشت و باید برای اطلاع عموم از قباحت این امور و همچنین نشان دادن مبرا بودن جمهوری اسلامی از این شیوه ها باید به صورت علنی گفته شود و با هر نوع عمل ناهنجار اخلاقی برخورد شود. علما و روحانیون معظمی که تریبون ها و مساجد را در اختیار دارند و در بین مردم شأن و حرمتی دارند و ملجا و پناه مرده بوده اند باید مداخله کنند و فراتر از مسائل سیاسی باید واکنش سریع و صریح نشان دهند و مردم نباید خدایی نکرده نباید شاهد سکوت این بزرگواران به هر دلیلی باشند. اهل قلم و نخبگان و شاعران و نویسندگان ما نیز که همواره به خاطر ارزش ها و اخلاق قلم و حرف زده اند باید بنویسند و بگویند و تذکر بدهند تا جامعه اصلاح شود.