قلم

مصاحبه با حجه الاسلام آقای دعا گو

دفتر کار شما نزدیک دفتر آقای خاتمی است، طی سالیان اخیر با آقای خاتمی رابطه‌یی داشتید؟

هیچ ارتباطی تاکنون با آقای خاتمی نداشتم.

یعنی از دوران اصلاحات تاکنون آقای خاتمی را ندیده‌اید؟

یادم نمی‌آید جایی آقای خاتمی را دیده باشم.

شما در سال 87 در جایی گفته بودید تحمل و انتقادپذیری آقای خاتمی به مراتب بیشتر از آقای احمدی‌نژاد است. هنوز هم به این سخن خود اعتقاد دارید؟

بله، هنوز هم معتقدم آستانه تحمل انتقادپذیری آقای خاتمی به مراتب بیشتر از آقای احمدی‌نژاد است. بهترین دلیل هم این است که رسانه‌های دولتی که متصل به آقای احمدی‌نژاد هستند حاضر نیستند هیچ خبری از مخالفان و انتقادات را منتشر کنند. تمام راه‌های نفوذ رسانه‌یی مخالفان خود را بسته‌اند. اجازه نمی‌دهند نقد مخاطبان در هیچ رسانه‌یی منتشر شود.

ولی در همان دوران اصلاحات روزنامه‌های اصلاح‌طلب خطبه‌های نماز جمعه شما که بیشتر حاوی انتقادات تند و تیز علیه سیاست‌های دولت

از برخورد آقای احمدی‌نژاد با انتقادات خودم راضی نیستم و معتقدم که برخورد مناسبی دولت آقای احمدی‌نژاد با انتقادات ندارد.
آقای خاتمی بود را منتشر می‌‌کردند…

بله، واقعیت این است که تا مدت‌ها رسانه‌های طرفدار آقای خاتمی تمام انتقادات من را پوشش می‌دادند، هرچند در اواخر کمی کم‌رنگ شد ولی باید اعتراف کنم روزنامه‌های دوران اصلاحات اکثر انتقادات من را منتشر می‌کردند ولی در زمان آقای احمدی‌نژاد هیچ نقدی در رسانه‌های منتسب به ایشان نمی‌تواند نفوذ پیدا کند. تمام راه‌های ورود اندیشه مخالف را سد کرده‌اند.

سال‌ها از زمان اصلاحات می‌گذرد و شما در آن زمان خطبه‌های آتشین علیه سیاست‌های دولت آقای خاتمی مطرح می‌کردید. آیا شده طی سالیان اخیر از برخی سخنان خود پشیمان شده باشید؟

من اندیشه و عملکرد را نقد می‌کردم و هرگز به مسائل خصوصی و شخصی افراد نمی‌پرداختم، هرگز حرمت اشخاص را تخطئه نمی‌کردم. من سعی کردم در نقد کردن هیچ‌وقت حریم ادب را نقض نکنم. انتقاداتم در زمان آقای خاتمی همگی چاپ شده است و هیچ کس نمی‌تواند ادعا کند سخنانم متضمن توهین بوده است. شاید در برخی مواقع از نظر عقیده تندروی کرده باشم ولی مواردی که انتقاد می‌کردم جای انتقاد داشت. من آقای خاتمی را از نظر اخلاق و برخوردش با طرف‌های خارجی از نظر ادبیات هرگز نقد نکردم و اعتراف کرده و می‌کنم به نقاط قوت آقای خاتمی ولی به لحاظ اعتقادی مسائلی وجود داشت که جریان آقای خاتمی در برابر لیبرالیسم و سکولاریسم نرمش نشان می‌داد. در بعضی حوزه‌ها تعرض می‌شد که درباره این موارد انتقاداتی را مطرح کردم.

با توجه به این انتقاداتی که مطرح کردید و اینکه آقای خاتمی در قوه مجریه بودند و صاحب قدرت، آیا محدودیتی برای شما ایجاد کردند؟

نه، آقای خاتمی در تحمل انتقاد انصافاً یک انسان قابل تمجیدی است. دولت آقای خاتمی برخوردی با من که در راس منتقدان آقای خاتمی بودم نکردند.

شما در مقطع فعلی هم انتقاداتی گاه تند و تیز علیه دولت فعلی و شخص آقای احمدی‌نژاد مطرح می‌کنید؟ آیا از جانب دولت محدودیت‌هایی برای شما ایجاد شده است؟

در یک کلام باید بگویم خیلی اذیت شدم. از برخورد آقای احمدی‌نژاد با انتقادات خودم راضی نیستم و معتقدم که برخورد مناسبی دولت آقای احمدی‌نژاد با انتقادات ندارد.

بعضاً شنیده شده است در پی انتقاداتی که علیه دولت مطرح می‌کنید محدودیت‌هایی برای شما از لحاظ امکانات به وجود آمده است…

من تمایل ندارم نسبت به اینگونه مسائل گله کنم و خودم از لحاظ امکانات خدا را شکر تا حدودی تامین هستم و محتاج امکانات دیگران نیستم و مطمئناً با کم و زیاد کردن امکانات نمی‌توانند جلوی اندیشه و عقیده من را بگیرند و محدودیت‌هایی که ایجاد کردند هیچ تاثیری در من نگذاشته است.

رسانه‌های
بخشی از بدنه اصلی کشور را نسبت به انتخابات آینده فعال نمی‌بینم. این بخش از جامعه به انتخابات احساس بی‌انگیزگی دارند. معتقدم آن عده‌یی که فعال نیستند اعتمادی به برگزارکنندگان انتخابات ندارند. باید اعتمادسازی شود تا مردم به برگزارکنندگان انتخابات اعتماد کنند و به تامین حقوق اصلی‌شان در قانون اساسی مطمئن‌تر شوند تا در صحنه حاضر شوند.
همسو با دولت، آقای خاتمی را همسو با فتنه 88 می‌دانند، شما هم بر این اعتقاد هستید؟


من نسبت به حوادث سال 88 که موسوم به فتنه 88 شده معتقد به منشأ خاص هستم. فتنه 88 از مناظره مشهور انتخاباتی شروع شد. در آن مناظره آقای احمدی‌نژاد نام افرادی که در صحنه مناظره غایب بودند را مطرح کرد و بر اساس قانون اساسی و موازین اخلاقی آن عمل آقای احمدی‌نژاد قابل توجیه نیست. این عمل آقای احمدی‌نژاد باعث شد از آن مناظره تلویزیونی چند میلیون رای جذب کند. اما فتنه‌یی این مناظره انتخاباتی پایه‌گذاری کرد که نام آن فتنه، فتنه88 است و معتقدم که در موارد بعدی، جریان موسوم به فتنه جدید تلاش کردند که آن فتنه را که طراحی کرده بودند در مخالفت با روحانیت و رهبری باشد. من معتقدم پایان کار فتنه جدید حتما سقوط است.

سوال من بی‌پاسخ ماند، درباره همسو بودن آقای خاتمی با جریان فتنه که مورد ادعای رسانه‌های دولتی است.

من چنین اعتقادی درباره آقای خاتمی ندارم. معتقد نیستم که جریان فتنه 88 مربوط به ایشان است. جریان فتنه 88 مربوط به آقای احمدی‌نژاد است، ارتباطی به آقای خاتمی ندارد.

حاج‌آقا، کم‌کم به موسم انتخابات نزدیک می‌شویم شما به عنوان یکی از اعضای شاخص جامعه روحانیت مبارز فضای کشور را در آستانه انتخابات چگونه می‌بینید؟ آیا نگاه مردم به انتخابات حداکثری است؟

من بخشی از بدنه اصلی کشور را نسبت به انتخابات آینده فعال نمی‌بینم. این بخش از جامعه به انتخابات احساس بی‌انگیزگی دارند. معتقدم آن عده‌یی که فعال نیستند اعتمادی به برگزارکنندگان انتخابات ندارند. باید اعتمادسازی شود تا مردم به برگزارکنندگان انتخابات اعتماد کنند و به تامین حقوق اصلی‌شان در قانون اساسی مطمئن‌تر شوند تا در صحنه حاضر شوند. آن جریانی که فتنه 88 را طراحی کرد و اکنون فتنه جدید را پی‌ریزی می‌کند مردم به آنها اعتماد ندارند. تا اعتماد عمومی جلب نشود شاهد حضور حداکثری در انتخابات نخواهیم بود.

آقای خاتمی چند ماه قبل خواسته‌هایی را برای ورود اصلاح‌طلبان به انتخابات مطرح کرده بودند، نظر شما درباره سخنان آقای خاتمی چیست؟

حقوق گروه‌های سیاسی و حقوق افراد ملت در قانون اساسی آمده است. این حقوق دست کسی نیست که به کسی اعطا کنند. این حقوق در قانون دیده شده است و مردم با رایی که به قانون اساسی دادند این حقوق را برای گروه‌های سیاسی و افراد ملت تعیین کردند. من موافق این نیستم که حقوق مندرج در قانون اساسی را باید از فرد و گروهی مطالبه کرد، ولی اگر شرایطی باشد در چارچوب قانون که برای مشارکت گروهی که در حوزه سیاست فعال نیستند جاذبه‌آفرین باشد امر نامعقولی نیست. اگر نظام این خواسته‌ها را تامین کند و شرایط را ایجاد کند، برای افزایش انگیزه کار خوبی انجام داده است.

البته آقای خاتمی رفع برخی محدودیت‌ها و آزادی زندانیان را هم از جمله خواسته‌های خودشان مطرح کردند؟

اگر خواسته‌های ایشان در چارچوب قانون قابل طرح باشد، معقول است که نظام با خواسته‌های ایشان همراهی کند ولی اگر فراتر از قانون باشد با رای مردم تعارض دارد.

شما و برخی دیگر از اعضای جامعه روحانیت مبارز در انتخابات 88 که جامعه روحانیت و دبیرکل آن از آقای احمدی‌نژاد حمایت کردند، از ایشان حمایت نکردید…

ببینید، شما از جلسه‌یی یاد می‌کنید که بحث‌مان در آن جلسه این بود که جامعه روحانیت در تعیین نامزد ریاست‌جمهوری ساکت باشد و تعیین نامزد خاص در ریاست‌جمهوری هم در جلسه جامعه روحانیت رای نیاورد، من شخصًا معتقد به سکوت بودم و هنوز هم معتقدم اگر روحانیت مواضع خودش را حفظ کند و از کاندیدای خاصی حمایت نکند، معقول‌تر است