قلم

قسمتی از مصاحبه مطهری از آخرین نیوز

مطهری: نامه هاشمی به رهبری حرف دل بسیاری از مردم بود/شورای‌نگهبان باید احمدی نژاد را پس از مناظره ها رد صلاحیت می کرد.

موسوی و خاتمی و هاشمی پروژه بد نام کردن افراد و انقلاب را نداشتند... اینکه اول وضع داخل کشور را سامان دهیم و بعد به لبنان کمک کنیم حرف بی ربطی است...سبزها فکر می‌کردند بالاخره رهبری یک مقدار طرف آنها را می‌گیرد....در راهپیمایی 25 خرداد خانواده‌های متدین و زنان چادری و بچه‌های کوچک هم حضور داشتند.
 

علی مطهری در گفت و گویی 3 ساعته به سوالات متعددی پاسخ گفت.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: موسوی و خاتمی و هاشمی پروژه بد نام کردن افراد و انقلاب را نداشتند... اینکه اول وضع داخل کشور را سامان دهیم و بعد به لبنان کمک کنیم حرف بی ربطی است...سبزها فکر می‌کردند بالاخره رهبری یک مقدار طرف آنها را می‌گیرد....در راهپیمایی 25 خرداد خانواده‌های متدین و زنان چادری و بچه‌های کوچک هم حضور داشتند

به گزارش آخرین نیوز به نفل از فارس، متن این مصاحبه در پی می آید:

*   آقای مطهری! به عنوان اولین سؤال بفرمایید شما چه اشکالاتی را متوجه اصلاح‌طلبان می‌دانستید که احساس تکلیف کرده و به قول خودتان با هدف مقابله به اصلاحطلبان به عنوان نماینده اصولگرا وارد مجلس هشتم شدید؟

- مطهری: فکر می‌کردم ممکن است اصلاح‌طلبانی مانند مجلس ششم، مجلس را تسخیر ‌کنند. برخی مجلس ششمی‌ها ساختارشکن بودند که تغییر ساختار نظام و حذف یا محدود کردن اختیارات ولی‌فقیه و شورای‌نگهبان را دنبال می‌کردند و در مسائل فرهنگی و اجتماعی و اجرای احکام اسلام حساسیت لازم را نداشتند. البته دولت فعلی نیز از نظر فرهنگی خیلی با آنها فرق ندارد.
تصور من در آن زمان این بود که ممکن است افرادی تندرو مثل بهزاد نبوی و تاج‌زاده مجلس را به دست بگیرند اما وقتی وارد مجلس شدم دیدم اصلاح‌طلبان موجود در مجلس هشتم کبریت بی‌خطر هستند.

*   یعنی خطر‌ ساختار شکنی نداشتند؟

- مطهری: بله آنها خطر ساختار‌شکنی ندارند. کم‌کم متوجه شدم که یک تیپ خاصی در اصولگرایان وجود دارد که با نوع برداشت خود از ولایت ‌فقیه و آزادی بیان، برای انقلاب اسلامی مضر هستند و باید در مقابل آنها ایستاد.

*   با توجه به اینکه اصلاح‌طلبان ساختارشکن بیرون از مجلس نیز به فعالیت سیاسی خود ادامه می‌دادند، شما با آنها در بیرون از مجلس چگونه برخورد کردید؟

-مطهری: این اصلاح‌طلبان بیرون مجلس ظهور موثری نداشتند.

*  اما آنها فعالیت می‌کردند و روزنامه و رسانه هم داشتند. آن زمان روزنامه "اعتماد ملی " منتشر می‌شد.

-مطهری: "اعتماد ملی " که متعلق به امثال نبوی و تاج‌زاده نبود.

*  یعنی شما تیپ ملی مذهبی‌ها و عباس عبدی را معتدل‌تر می‌دانید؟

-مطهری: تیپ حزب اعتمادملی معتدل‌تر بود؛ البته عملکرد شخص آقای کروبی بعد ار انتخابات 88 یک مسئله جداست اما به طور کلی آنها معتدل‌تر بودند.

*  اما بسیاری از افراد معتقد هستند کروبی فضا را به‌گونه‌ای ایجاد کرد که همه افراد تندرو گرد وی جمع شوند و از این رو حوادث بعد از انتخابات یک شبه اتفاق نیفتاد.

-مطهری: ممکن است در شورای مرکزی اعتماد ملی چند فرد تندرو نیز حضور داشتند، اما مشی کلی اعتماد ملی ملایم‌تر بود و کروبی هم کسی بود که در مجلس ششم در مقابل برخی افراط‌گری‌ها ایستاد، مثلاً در بحث قانون مطبوعات، او از حکم‌حکومتی حمایت و فداکاری کرد.
بنده به اشخاص کاری ندارم، اینکه در حزب اعتماد ملی افراد تندر‌رو حضور داشتند یا نه، یک بحث جداست ولی مشی این حزب با سازمان مجاهدین انقلاب یا مشارکت متفاوت بود.

*  پس در حال حاضر معتقدید که اصلاح‌طلبان مجلس هشتم بی‌خطر هستند، اما سوال اینجاست چه تضمینی وجود دارد که آنها به محض تغییر معادلات سیاسی دوباره به ساختارشکنی روی نیاورند؟ در واقع شما چطور به آنها اعتماد کرده و علاقه دارید در لیست اصلاح‌طلبان قرار بگیرید.

-مطهری: ‌من نگفتم که علاقه دارم در لیست اصلاح‌طلبان قرار بگیرم.

*  اما شما گفتید به ‌جز احزاب مشارکت و مجاهدین حاضر هستید در لیست بقیه اصلاح‌طلبان قرار بگیرید.

-مطهری: از بنده سؤال کردند که اگر اصلاح‌طلبان شما را در لیست خود بگذارند، قبول دارید؟ در پاسخ گفتم در انتخابات قبل نیز همین موضوع را گفته بودم که غیر از حزب مشارکت و مجاهدین انقلاب اسلامی، هر گروهی اعم از اصولگرا و اصلاح‌طلب اسم مرا در لیست خود قرار دهد، حرفی ندارم، اما این به معنای آن نیست که بنده خیلی مشتاق هستم در لیست اصلاح‌طلبان قرار بگیرم.
مجلس ششم در شرایطی به وجود آمد که شورای‌ نگهبان در انفعال قرار داشت و علی‌رغم میل خود نتوانست بسیاری از کاندیداهای اصلاح‌طلب را رد صلاحیت کند. هرچند می‌خواست امثال تاج‌زاده و بهزاد نبوی را رد صلاحیت کند اما فضای جامعه به نفع دوم خرداد و خاتمی بود، بنابراین شورای‌نگهبان تساهل به خرج داد. اما امروز این گونه نیست و آنها بسیار دقیق عمل می‌کنند. بر همین اساس چنین افرادی امکان ورود به انتخابات را ندارند؛ از این رو کسانی که تأیید صلاحیت می‌شوند، شبیه اصلاح‌طلبان فعلی مجلس هشتم خواهند بود، یعنی تیپ پزشکیان و خباز و اینها ساختارشکن نیستند، افرادی متدین و عاقل‌اند.

*   مرزبندی و اختلاف‌سلیقه شما با این طیف از اصلاح‌طلبان چیست و چه تعریفی از آنها دارید؟

-مطهری: شاید تفاوتی در نگاه فرهنگی ما وجود داشته باشد وگرنه قائل به وجود دیوار بین اصولگرایان و اصلاح طلبان نیستم. این موضوع را که به طور کلی با اصلاح‌طلبان مخالف هستم قبول ندارم.

*   شما در حال حاضر عضو فراکسیون اصولگرایان هستید اما سؤال این است که چرا اصلاح‌طلب نشدید، بنابراین حتماً تفاوتی بین شما وجود داشته است.

-مطهری: درست است که بنده عضو فراکسیون اصولگرایان هستم اما این طور نیست که اصلاح‌طلبان را به طور کلی رد کنم. در واقع تا پیش از دولت دهم و تا اواخر دولت نهم که جریان موسوم به انحرافی خیلی ظاهر نشده بود و روش فرهنگی دولت نیز خیلی آشکار نبود، بین اصولگرایان و اصلاح‌طلبان تمایز آشکار وجود داشت، به این معنی که اصلاح‌طلبان بر مسائلی مثل آزادی‌ بیان و حقوق شهروندی تأکید داشتند و اصولگرایان بر اجرای احکام اسلام و توجه به ارزش‌های اسلامی، اما در دولت دهم اختلاف فرهنگی اصولگرایان و اصلاح طلبان از بین رفته و همه لیبرال شده‌ایم و فقط مسائلی مانند آزادی بیان و حقوق بشر و حقوق شهروندی مورد اختلاف است.

*   اعتقاد آنها به آزادی بیان در چارچوب بود یا خارج از آن؟

-مطهری: گذشته از برخی افراط‌ها، این اعتقاد به معنی درست آن در اصلاح‌طلبان وجود داشت.

*  یعنی اصولگرایان آزادی بیان را قبول ندارند؟

-مطهری: بخشی از اصولگرایان عملاً این موضوع را قبول ندارند.

*  یعنی شما به‌ عنوان یک اصولگرا این موضوع را قبول ندارید؟

مطهری: چرا بنده قبول دارم؛ اصولگرایان چند گروه‌اند و همه مثل هم نیستند. به طور کلی وجه تمایز اصولگرایان و اصلاح‌طلبان تا پیش از دولت دهم، تأکید اصلاح‌طلبان بر آزادی بیان و حقوق شهروندی بود و همین طور برداشت خاصی که از آزادی‌های اجتماعی داشتند و در نتیجه حساسیت لازم را در مسائلی مانند پوشش اسلامی و اختلاط زن و مرد نداشتند و مشخصه اصولگرایان هم این بود که در مسائل فرهنگی و آزادی‌های اجتماعی و اجرای احکام اسلام حساس بودند و در مقابل نسبت به آزادی بیان و حقوق شهروندی حساسیت نداشتند. الان از نظر فرهنگی تقریبا یکسان شده‌اند، یعنی اصولگرایان حساسیت‌های خود را از دست داده اند و این امر ناشی از زیرکی آقای احمدی‌نژاد و مشایی است.

*   فکر نمی‌کنید عدم حساسیت اصولگرایان نسبت به آزادی بیان به این دلیل بود که برخی اصلاح‌طلبان با ادعای آزادی بیان می‌گفتند که می‌توان امام حسین (ع) را در مجلس استیضاح کرد یا به بهانه آن به پیامبر (ص) اهانت می‌کردند؟

-مطهری: باید جمله دقیق آنها را دید. قاعدتاً مقصودشان این بوده که کسی نمی تواند حق استیضاح را از مجلس بگیرد. ما در کشور مخالف پیامبر (ص) و امام حسین (ع) نداریم. البته ممکن است بتوانیم بگوییم تفریطی که امروز در اصولگرایان نسبت به آزادی بیان وجود دارد مقداری ناشی از افراط دوره اصلاح‌طلبی است که گاهی آزادی بیان با رعایت نکردن خطوط قرمز همراه شد.

*  خطوط قرمز در تعریف شما چیست؟

-مطهری: مثلا توهین و به اصطلاح سبّ معصومین خط قرمز ماست و این امر حکم شرعی دارد و ممکن است مجازات آن اعدام باشد.

*  پس چرا این حکم برای هتاکان به ائمه (ع) در دوره اصلاحات اجرا نشد؟

-مطهری: معلوم نیست مصداق پیدا کرده باشد. آنچه من یادم هست این است که یکی از روزنامه‌ها نوشت حادثه عاشورا نتیجه خشونتی بود که قبلا توسط علی (ع) رخ داده بود. بعید است که این، مصداق سبّ باشد. ولی قبل از دوره اصلاحات، کسی که در ارتباط با "اوشین " به حضرت زهرا (س) توهین کرد، امام (ره) آنجا فرمود که اگر این اظهارات آگاهانه و عمدی بوده است حکمش قصاص است. اهل سنت نیز درباره پیامبر (ص) این حرف را قبول دارند.
به هرحال وجه اختلاف اصولگرایان و اصلاح‌طلبان در گذشته مربوط به نگاه آنها به آزادی‌بیان و آزادی‌های اجتماعی بود که اصلاح‌طلبان در این زمینه باز و اصولگرایان بسته عمل می کردند.

*   آیا این دیدگاه به دلیل اعتقادات آنها نبود؟

-مطهری: بله، مثلاً بخشی از نگاه اصولگراها به آزادی بیان بر می گردد به نوع نگاهی که به اصل ولایت فقیه دارند و فکر می‌کنند التزام به ولایت فقیه به این معنی است که خودمان اظهار نظر نکنیم و فقط نظرات رهبری را تکرار کنیم و در واقع ولایت فقیه را به معنی تعطیل عقل می‌گیرند. البته همان‌طور که قبلا گفتم در آزادی‌های اجتماعی و امور فرهنگی این دو گروه به هم نزدیک شده‌اند. مثلاً نگاه فرهنگی دولت نهم و دهم با نگاه فرهنگی اصلاح‌طلبان نزدیک است بلکه تفاوتی ندارد. مثلا هر دو به بد حجابی رضایت داده‌اند.

*   پس شما معتقدید شاخصه اصلی اصلاح‌طلبان تأکید بر مباحثی همچون آزادی بیان و حقوق شهروندی بوده و جریان اصولگرایی بحث‌های اعتقادی و سایر ارزش‌ها را دنبال می‌کرد؟

-مطهری: دقیقاً