سفارش تبلیغ
صبا ویژن

قلم

آیا تبلیغات خلاف قانون است؟!

 آپارتاید انتخاباتی قانون فقط برای اصلاح‌طلبان!؟   

گروه سیاسی: کمتر از یک هفته پس از ممانعت روسای دو دانشگاه از سخنرانی مهدی کروبی و نیز جلوگیری از حضور خاتمی در یک مرکز زیارتی برای گفتگو با مردم، منابع خبری سه خبر متفاوت در همین مورد منتشر کردند. نخستین خبر، مربوط به سخنگوی دولت بود که بدون اشاره به جزئیات حوادث گرگان، همدان و شیراز، از تحمل و سعه‌صدر دولت سخن گفته و اظهارداشته است: »دولت هیچ محدودیتی برای فعالیت کـانـدیـداهـا در عـرصـه انتخابات ایجاد نکرده است.« هم زمان با این اظهارنظر، مدیر کل روابط عمومی وزارت علوم اعلام کرد: »دانشگاههای کشور به طور مستقل برای دعوت یا تایید حضور نامزدها در دانشگاه، تصمیم گیری می‌کنند.« قائم مقام وزیر علوم که قاعدتاً مقام مافوق مدیر کل روابط عمومی تلقی می‌شود هم زمان با ایـن اظـهـارنـظـر، بـه دانـشـگـاهـهـا تـوصیه کرد برای کاندیداهای ریاست جمهوری، محدودیت ایجاد نکنند.

یـک روز قـبـل از ایـن اظـهارات، خبرگزاری مهر اظهارنظر مجدد رئیس دانشگاه همدان را منتشر کرد که در بخشی از آن، ضمن دفاع از عملکرد قبلی خود برای بستن درب دانشگاه به روی کروبی اعلام کرده است: دانـشـگـاه بـوعلـی همدان تصمیم ندارد قبل از اعلام کاندیداها و تایید آنها توسط شورای نگهبان، به هیچ یک از کاندیداها یا افراد مرتبط با آنها اجازه سخنرانی در دانشگاه را بدهد.«

این اظهارات در حالی بیان می‌شود که چهار سال و سه ماه قبل، محمود احمدی‌نژاد - رئیس جمهور فعلی - نخستین فعالیت‌های انتخاباتی خود را از دانشگاههای دولتی آغاز کرد.براساس خبری که توسط خبرگزاری اصـولگـرای فـارس منتشـر شد احمدی نژاد در تاریخ 26/9/83 یعنی حدود 4 ماه قبل از ثبت نام کاندیداها و بررسی صلاحیت آنها توسط شورای نگهبان، در همایش انتخـاباتی جوامع اسلامی دانشجویان دانشگاههای سراسر کشور در دانشگاه دولتی شهید بهشتی حضور یافت و دیدگاههای خود را مطرح کرد. البته احمدی نژاد تنها کاندیدای اصولگرا نبود که در انتخابات نهم ریاست جمهـوری، مـاههـا قبـل از ثبت نام کاندیداها در یک همایش انتخاباتی حضور مییافت که محل برگزاری آن، یک محیط دولتی بود. قبل و بعد از احمدی نژاد، تعداد دیگری از کاندیداهای اصولگرا از جمله محسن رضایی، علی لاریجانی و احمد توکلی نیز در همایش‌های مشابه که در محیط دانشگاههای دولتی برگزار می‌شد شرکت کردند و مواضع خود را بیان نمودند. همچنین جلسه روز 26 آذرماه تنها جلسه‌ای نبود که با حضور احمدی نژاد برگزار شد و مسائل انتخاباتی در آن مطرح شد. روزنامه سیـاسـت روز روز 21 آذرمـاه 1383 سخنـرانی محمود احمدی‌نژاد در یک دانشگاه دولتی دیگر- دانشگاه شهید چمران اهواز - را منتشر نمود که در مقدمه خبر ‌آمــده بــود: »شـهـردار تهـران - احمـدی‌نـژاد- طـرح نامزدی‌اش در انتخابات ریاست جمهوری را زود دانست ولی در عین حال تصریح کرد: وقتی وارد کار اجرایی می‌شوم مطمئناً هدفمند هستم. اگر من و امثال من در ایـن عـرصـه بـیـائیم حتماً باید به دنبال یک مدیریت تحول‌گرا باشیم.« البته قبل و بعد از آن نیز کاندیداهای اصولگرا از جمله احمدی‌نژاد در برخی مکان‌های دولتی از جـملـه دانـشـگـاهـها و نیز مکان‌های غیردولتی در شهرستان‌های مختلف سخنرانی کردند اما هیچ کس به آنها نگفت که قبل از تایید صلاحیت کاندیداها توسط شورای نگهبان، حق سخنرانی انتخاباتی را ندارید و هیچ کس هم آنها را از حضور در دانشگاههای دولتی به این بهانه که مکان‌های دولتی نباید در اختیار تبلیغات ریاست جمهوری قرار گیرد، منع نکرد. پس از چهار سال، امـروز نـیز بسیاری از تریبون‌های عمومی در خدمت تبلیغات برای آقای احمدی نژاد - کاندیدای زود هنگام انتخابات دهم ریاست جمهوری - می‌باشد، بدون آنکه کسی بگـویـد »هنـوز مـراحـل ثبـت نام و بررسی صلاحیت کاندیداها طی نشده ولذا احمدی نژاد، حامیان او حق تبلیغات زود هنگام ندارند.«

‌البته رئیس دانشگاه همدان، تصمیم خود را مستند به مصوبه هیئت نظارت دانشگاه دانسته است و شاید ایرادی بر او وارد نباشد. اما اکنون این سوال قابل طرح است که »چرا احمدی نژاد که در انتخابات نهم ریاست جمهوری، از 6 ماه مانده به انتخابات، بعضی مـحـیـط‌هــای دانـشـگـاهـی دولتـی را بـرای تبییـن دیدگاههای خود انتخاب کرده، اکنون در برابر بستن درب دانـشـگـاهـها بر روی رقبای خود، موضع‌گیری نمی‌کند؟« آیا قرار است قانون فقط در بعضی دوره‌های انتخابات و نسبت به کاندیداهایی مشخص اجرا شود که بـرخـلاف رئـیـس جـمـهـور نـهم امـکـان اسـتـفاده از تریبون‌های عمومی برای تبلیغ دیدگاه خود و حمله به رقبا را ندارند؟ همچنین آیا کسانی که به عنوان زیردست یکی از کاندیداهای انتخابات آینده - رئیس جمهور فـعلـی - مـشـغـول انجام وظیفه هستند صلاحیت تشخیص زمان قانونی برای فعالیت‌های انتخاباتی سایر کاندیداها، را دارند؟